Poptávka po zlatě se v pololetí zvýšila o 12 procent

Zlato

Zlato Zdroj: Pixels

Zlaté mince
.
V dobách krize zlato tradiční nabírá na oblíbenosti.
4
Fotogalerie

Celosvětová poptávka po zlatě se v letošním prvním pololetí meziročně zvýšila o 12 procent na 2189 tun. Přispělo k tomu hlavně první čtvrtletí, v tom druhém byla poptávka meziročně o osm procent nižší. Vyplývá to z údajů Světové rady pro zlato (WGC).

Cena zlata ve druhém čtvrtletí v průměru činila 1871 USD (45 170 korun) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), což je tři procenta nad průměrem stejného období loňského roku. Cena je meziročně vyšší i přes její šestiprocentní pokles v posledních třech měsících kvůli tlaku rostoucích úrokových sazeb a posilujícímu americkému dolaru.

Zlato podle manažerky společnosti Golden Gate Renaty Vyoralové zlevnilo na dvouletá minima, ale pro investory, kteří zlato drží jako železnou zásobu, to není katastrofa. "Zlato se vrací jen k normálnímu růstu své hodnoty, poté co ho cenově enormně vystřelil covid a válka na Ukrajině. Zlato jako mnoho jiných věcí jde nahoru a zase dolů, ale každý další vrchol je vždy o něco vyšší než ten předchozí," podotkla.

V roce 2010 stála podle údajů Golden Gate unce zlata kolem 29 tisíc korun, za dva roky na to 33 tisíc korun, další rok se snížila pod 26 tisíc korun, pak ale zase postupně vystoupila k 37 tisíc korun v roce 2019. V roce 2020 přesáhla 43 tisíc korun a letos po vypuknutí války stála unce zlata i více než 50 tisíc korun. Nyní se pohybuje nad 46 tisíc korun/oz.

Investice do slitků a mincí v objemu 245 tun se podle údajů WGC ve druhém čtvrtletí nezměnily, protože prudký pokles v Číně kompenzoval růst v Indii, na Blízkém východě a v Turecku. Celkově za první pololetí nastal meziroční pokles o 12 procent na 526 tun kvůli oslabení Číny. Celková poptávka po zlatých klenotech v pololetí klesla o dvě procenta na 928 tun.

Centrální banky pokračovaly v nákupech. Globální oficiální zlaté rezervy tak vzrostly v prvním pololetí o 270 tun. Pokračující růst ve druhém čtvrtletí zvedl těžbu v prvním pololetí o tři procenta na rekordních 1764 tun. Těžba rostla díky absenci omezení v souvislosti s koronavirem, dodala rada.

"Poptávka po zlatě v Česku stabilně roste každý rok, za poslední půlrok vzrostla na takzvaných Au-tomatech o 17 procent. Češi se už navíc začínají učit využívat i moderní technologie a inovativní kanály k nákupu a investicím do zlata,“ poznamenal ředitel společnosti Gold.plus Martin Stránský.