Začíná prodej další emise státních dluhopisů pro občany

Dluhopis republiky

Dluhopis republiky Zdroj: Ministerstvo financí

Dluhopis republiky
2
Fotogalerie

Ministerstvo financí dnes zahájí prodej další, třetí emise státních dluhopisů pro občany s názvem Dluhopisy Republiky. Dluhopisy bude možné koupit v rámci této emise do 14. června. Ministerstvo dnes zároveň zveřejní údaje o objednávkách v rámci druhé emise, která skončila pátek, a podrobnosti k začínající emisi.

Při první emisi, která skončila v lednu, lidé objednali a uhradili státní dluhopisy určené pouze pro fyzické osoby za 2,92 miliardy korun. Objednávky přitom byly za 3,07 miliardy korun. Objem emise byl vyšší než při poslední emisi spořicích státních dluhopisů na jaře 2014, zároveň ale nižší než při předchozích emisích spořicích dluhopisů vydávaných od roku 2011.

Nové dluhopisy jsou vydávány v nominální hodnotě jedna koruna. Do konce roku 2012 zákon umožňoval, aby se z korunových dluhopisů neplatila daň, což řada firem využila. Dluhopis Republiky ale podléhá standardní 15procentní srážkové dani. Splatnost dluhopisů je šest let a průměrný roční výnos první emise byl 2,07 procenta. U druhé emise ministerstvo financí stanovilo průměrný úrok před zdaněním na 1,99 procenta.

V rámci jednotlivých upisovacích období, která na sebe navazují, si mohou zájemci pořídit dluhopisy v minimální hodnotě 1000 korun a maximální hodnotě jeden milion korun. Objem emisí není předem stanoven, určeno je pouze období, kdy si je možné dluhopisy objednat.