Konsolidace není pro každého. Co vše lze konsolidovat a za jakých podmínek?

Zdroj: dotFOX

Konsolidace je skvělým bankovním nástrojem, který dlužníkům pomáhá popasovat se s půjčkami. Všechny dluhy jsou sloučeny do jednoho a vy tak získáte dokonalý přehled nad dosavadním úvěrovým životem, navíc ušetříte za poplatky. Ne každý a ne vše lze ale konsolidovat.

Konsolidace není pro každého

Splácíte dvě a více půjček? Můžete je sloučit. Avšak nezbytnou podmínkou pro to, aby konsolidace měla smysl, je řádné splácení. Jste-li tak pravidelně v prodlení a máte-li negativní záznam v registru dlužníků, pak nelze očekávat zázraky. Banka vám extra výhodný úrok určitě nenabídne.

Navíc je nutné pamatovat na to, že při konsolidaci je zapotřebí všechny původní bankovní i nebankovní půjčky splatit, poplatky za předčasné splacení vás tak neminou. Naštěstí jsou ale zákonem regulovány, a tak mohou dosahovat maximálně 1 % ze splácené části půjčky.

Konsolidovat nelze vše

O konsolidaci půjček ale nerozhoduje jen úvěruschopnost klienta, velkou roli hraje také typ úvěru. Ne každý dluh lze do sloučení přidat. Většina finančních institucí si určuje pravidla po svém, někde se tak setkáte s tím, že nelze konsolidovat leasing či mikropůjčky, jinde vám nevezmou vůbec žádné úvěrové produkty od nebankovních společností.

Před sloučením je proto dobré se podívat na podmínky jednotlivých peněžních ústavů a zjistit si dopředu, zda vaše dluhy je možné do konsolidace přidat. Většinou ale banky povolují do konsolidace zařadit spotřebitelské úvěry, hypotéky, úvěry ze stavebního spoření, kontokorenty, kreditní karty a půjčky od splátkových společností.

Konsolidace má svá pravidla

Jste úvěruschopní a máte půjčky vhodné pro konsolidaci? Pak ani nyní nemáte vyhráno. Sloučení vám může překazit ještě počet půjček a celková sumu dluhu.

Pro konsolidování je nutné mít alespoň dva úvěry, jejich maximální počet není obvykle stanoven, mnohem důležitější je pro poskytovatele celková suma půjček. Ta ve většině případů nesmí překročit 500 000 Kč až 600 000 Kč, výjimka však potvrzuje pravidla, a tak i u konsolidace půjček se lze setkat až s milionovým stropem. Pro dluhy dosahující až 1 000 000 Kč je ale zapotřebí mít ručitele, popřípadě mít vhodnou nemovitost do zástavy.

Konsolidace pomůže dostat dluhy pod kontrolu

Pokud vás pohltila dluhová spirála, může být konsolidace vhodným řešením, díky ní získáte měsíční splátku, kterou hravě zvládne váš rodinný rozpočet, začnete platit jen jedny úroky a jedny poplatky a hlavně získáte přehled nad dosavadními dluhy.

Zapotřebí je ale znát i úskalí konsolidace, sloučením se vám prodlouží doba splatnosti, tudíž i částka, kterou za půjčky přeplatíte. Ne vždy je tak pravidlem, že s konsolidací skutečně ušetříte, s čím vám ale zaručeně pomůže, je dostat dluhy pod kontrolu.