Autobazary čeká složitý rok, kvalitních ojetin bude nedostatek

Autobazar, ilustrační foto

Autobazar, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Kdo se v letošním roce chystá na nákup ojetého vozu, bude se muset obrnit trpělivostí. Trh s ojetinami totiž dle předsedy Asociace autobazarů APPAA Petr Přikryla čeká v tomto roce celá řada změn. Zákazníci i prodejci se budou potýkat s nedostatkem kvalitních ojetin, zdražováním, ale i nutností důkladněji ojeté vozy prověřovat.

Situace na trhu s novými i ojetými automobily v České republice se začala zásadně měnit už v uplynulém roce. Odstávky výroby většiny automobilek totiž způsobily nedostatek nových vozů, což ovlivnilo i trh s ojetinami. Čekací lhůty na nový vůz se prodloužily a zájem zákazníků se tak obrátil k zánovním ojetinám.

Zároveň se zvyšovala cena vozidel a majitelé starších aut, kteří měli původně v plánu svůj vozový park obměnit, od svého záměru nakonec upustili a dál užívají svá starší vozidla. To ale způsobilo nedostatek ojetých aut k výkupu a jejich ceny tak začaly rychle stoupat. Někteří menší prodejci ojetin situaci finančně nezvládli a svoje podnikání museli ukončit.

Rok plný změn

Jak se bude trh se staršími auty v tomto roce vyvíjet bude záležet i na tom, zda automobilky budou zvládat pokrýt poptávku po vozech nových. „Pokud jejich nedostatek bude pokračovat, což se dá bohužel předpokládat, bude se zvyšovat poptávka po ojetých vozech, a bude tedy i stoupat dovoz ojetin ze zahraničí. Tím se sem ale pochopitelně budu dostávat i výrazně starší vozy v ne zrovna dobrém technickém stavu,“ přiblížil předseda Asociace autobazarů APPAA Petr Přikryl s tím, že v loňské roce byl podíl dovezených vozidel starších deset více než padesát procent a vozidel starších patnáct let přibližně jednadvacet procent. „Letos se dá očekávat, že podíl dovezených starších aut ještě poroste,“ dodal Přikryl.

S nedostatkem zboží a vyšší poptávkou často souvisí i růst cen. To je v současné době i případ ojetých vozů. „A netýká se to jenom zánovních ojetin. Ceny rostou i u starších aut, protože jich začíná být na trhu výrazný nedostatek,“ uvedl Přikryl.

Na český trh se tak začnou více dostávat automobily s technickými závadami, vozy ze zahraničí po nehodách nebo s nejasným původem. „Kupující tak budou požadovat jasné informace o technickém a právním původu prodávaných vozidel. Nebude to jen o kontrole VIN v nějaké aplikaci, ale opravdu o reálné fyzické prověrce konkrétního vozu. Proto určitě poroste poptávka po nezávislých fyzických kontrolách ojetých aut,“ odhadl vývoj v nadcházejícím roce Přikryl.