Ceny pohonných hmot se za týden příliš nezměnily

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Ceny pohonných hmot v Česku se od minulé středy příliš nezměnily. Benzin Natural 95 zlevnil v průměru o dva haléře na 32,55 koruny za litr a nafta naopak o haléř zdražila na průměrných 32,05 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude cena pohonných hmot v Česku dále stagnovat, nebo dokonce klesne.

"Pro konec letošního roku předpokládáme cenu ropy na úrovni 64 dolarů za barel, což bude znamenat jen malou změnu v cenách pohonných hmot," uvedl analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička.

V krátkodobém horizontu příštího týdne cena benzinu a nafty podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy klesne. "V příštích sedmi dnech se čeští řidiči dočkají zlevnění benzinu o pět až deset haléřů na litr. Nafta kvůli blížící se zimě zlevní méně výrazně, do pěti haléřů na litr," uvedl.

"Utichly zvěsti o možném neblahém dopadu útoku na saúdskoarabská ropná zařízení z poloviny září, takže tuzemské čerpací stanice přišly o argument pro zvyšování své marže. Své marže tak přestaly nafukovat," dodal Kovanda.

Nejdražší paliva jsou nyní na Vysočině. Benzin u tamních čerpacích stanic vyjde řidiče v průměru na 32,97 koruny za litr a nafta na 32,46 koruny za litr. Stejně stojí nafta i v Praze.

Naopak nejlevněji tankují pohonné hmoty motoristé na jihu Čech. Litr benzinu Natural 95 tam stojí 32,03 koruny a nafta 31,48 koruny za litr.

Ve srovnání s okolními státy vychází Česko stále jako pumpařská velmoc. Dlouhodobě vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích. Podle aktuálních statistik ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pump v Česku opět přibylo, veřejných čerpacích stanic je motoristům k dispozici 4006. To je o 15 více než v polovině února, kdy byla statistika zpracována naposledy. Celkový počet stanic včetně neveřejných a s omezeným přístupem stoupl o 18 na 7079.

"Přestože čerpacích stanic v evidenci MPO přibývá, počet standardních veřejných čerpacích stanic, které nabízejí hlavně benzin a naftu, ve srovnání s únorovými čísly MPO klesl o dvě. Celkově nicméně čerpací stanice přibývají. Veřejných stanic letos přibylo 15, z čehož ale ve 13 případech jde o nové plnicí stanice CNG (stlačený zemní plyn). Počet všech veřejných čerpacích stanic roste již dvanáctým rokem v řadě," uvedl Damir Durakovič, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil.