Ceny pohonných hmot v ČR od minulého týdne opět vzrostly

benzin

benzin Zdroj: profimedia.cz

benzin
Efecta
Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta
Benzina rozjíždí prodej nového paliva Efecta
5
Fotogalerie

Ceny pohonných hmot v Česku od minulého týdne opět vzrostly. Benzin Natural 95 zdražil o devět haléřů na průměrných 33,48 koruny za litr, nafta pak o deset haléřů na 32,60 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Analytici očekávají, že ceny pohonných hmot budou růst i nadále.

Praha je jediným regionem ČR, kde je průměrná cena benzinu nad 34 korunami. Čerpací stanice v hlavním městě nabízejí Natural 95 v průměru za 34,44 koruny za litr. Litr nafty stojí v metropoli průměrně 33,62 koruny. Průměrná cena nafty se nad 33 korun dostala už jenom na Vysočině.

Nejméně zaplatí řidiči za benzin v Královéhradeckém kraji, kde průměrně stojí 32,98 koruny za litr. Nafta se prodává nejlevněji rovněž v Královéhradeckém a také Ústeckém kraji, a to shodně za průměrných 32,11 koruny za litr.

Analytici očekávají, že ceny pohonných hmot se zvýší v příštím týdnu zhruba o deset až 15 haléřů za litr. „Český trh totiž ještě plně nezohlednil zdražení ropy na světových trzích z konce srpna. Zdražování pohonných hmot do určité míry tlumí posilující koruna vůči dolaru. Nutno však říci, že to bylo posílení z více než ročních minim koruny v porovnání s americkou měnou,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. Podle něj se do zvýšených cen promítají také zvýšené marže ve zpracovatelsko-dodavatelském řetězci.

„Současné ceny ropy odpovídají úrovni z letošního července. Podobně se vyvíjí i kurz koruny vůči dolaru. Z těchto parametrů lze usuzovat, že výrazné tlaky na další růst cen budou postupně slábnout. Pumpaři se však kvůli drahému předzásobení budou snažit udržovat vysokou cenovou hladinu benzinu i nafty,“ doplnil analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Ceny benzinu i nafty v Česku v posledních měsících kolísaly. Na začátku června se průměrná cena benzinu přiblížila k 33,50 koruny za litr a u nafty přesáhla 32,60 koruny, což bylo nejvíce od prosince 2014. Poté ceny zhruba o tři desítky haléřů klesly, ale před polovinou července se vrátily na rekordní červnové hodnoty. Od té doby opakovaně klesaly a stoupaly.