Cestovní pojištění: požadujeme vyšší limity a připojištění

Dovolená snů vás nemusí stát majlant. Přečtěte si 10 tipů, jak na cestách ušetřit

Dovolená snů vás nemusí stát majlant. Přečtěte si 10 tipů, jak na cestách ušetřit Zdroj: Profimedia

Cestovní pojištění je pro hodně z nás samozřejmostí. A vyžadujeme i doplňková připojištění, většinou jde o pojištění úrazu a odpovědnosti za škodu způsobenou na majetku. Nejoblíbenější destinací je pro Čechy bezesporu Chorvatsko. Dovolenou zde stráví 20 procent Čechů. To vše vyplývá z průzkumu společnosti Top-Pojištění.

V uplynulých pěti letech se výběr našich top destinací příliš nezměnil. Nejčastěji jezdíme do Chorvatska, na Slovensko, do Itálie, Rakouska a Německa. Například v Chorvatsku se doba sjednání cestovního pojištění pohybuje okolo 10 dní. Do Rakouska, Německa a na Slovensko průměrně vycestujeme pouze na 5 dní.

Důkazem toho, že myslíme na to, co by se mohlo stát je fakt, že požadujeme vyšší limity pojistného krytí léčebných výloh. A to až na 5 milionů korun.

„Naprostým základem je pojištění léčebných výloh pro případ náhlého onemocnění či úrazu. Pojištění navíc kryje i náklady na ambulantní vyšetření, neodkladné lékařské zákroky, převoz pacienta či přepravu ostatků,“ vysvětluje Ilona Hnízdilová, jednatelka společnosti Top-Pojištění.cz.

K tomuto základnímu pojištění si ale přidáváme pojistné krytí dalších rizik, kterými je například pojištění odpovědnosti, zavazadel, stornopoplatků a úrazů. Právě finanční krytí úrazů patří mezi nejčastější připojištění cestovního pojištění, více než dvě třetiny smluv právě toto rozšíření zahrnují. 25 % rodinných smluv navíc obsahuje i připojištění zavazadel.

Kolik za pojištění zaplatíme, se odvíjí mimo jiné od toho, do jaké země vyrážíme - v Chorvatsku zaplatí rodina zhruba 400 korun za 10 dní, v Německu pak 150 korun za 5 dní.