Cestovní pojištění: Nutnost, nebo zbytečnost? Čtěte, zda se vyplatí riskovat cestu bez něj

Můžete vyrazit na dovolenou bez cestovního pojištění?

Můžete vyrazit na dovolenou bez cestovního pojištění? Zdroj: Profimedia

Můžete vyrazit na dovolenou bez cestovního pojištění?
Můžete vyrazit na dovolenou bez cestovního pojištění?
Můžete vyrazit na dovolenou bez cestovního pojištění?
4
Fotogalerie

Patříte mezi ty, kteří si při cestě do zahraničí uzavírají cestovní pojištění, nebo ty kteří spoléhají na štěstí či v horším případě na kartičku vaší zdravotní pojišťovny, tedy na Evropský zdravotní průkaz? Ať tak či tak je užitečné vědět, kdy se určitě pojistit a kdy můžete „bez obav“ vyjet pouze s modrou kartičkou.

Podle průzkumů pojišťoven přibližně pětina Čechů pravidelně míří za hranice naší vlasti, aniž by si uzavřela cestovní pojištění. Riskují? Jak moc a vůbec?

Evropský zdravotní průkaz (EHIC) vám v zemích EU, EHP a Švýcarsku zajistí stejné základní ošetření, na které má nárok i místní občan v rámci povinného zdravotního pojištění, tedy ošetření ve veřejně financovaných zdravotnických zařízeních. Pokud je ošetření, které potřebujete, místním pojištěncům poskytováno zdarma, nebudete za něj platit ani vy.

„Za poskytnutou péči ale zaplatíte stejné spoluúčasti, které musí hradit občané daného státu, případně další zákonné poplatky. Přičemž tyto položky mohou být velmi vysoké, záleží na dané zemi a typu ošetření,“ upozorňuje Pavla Hávová z ČSOB.

Spoluúčast vám pojišťovna nemusí proplatit

Péče musí byt poskytnuta v takovém rozsahu, aby se pojištěnec nemusel vracet do země pojištění dříve, než zamýšlel. „Nesmí jít ale o zákroky, za kterými pacient cíleně vycestoval,“ říká Lucie Krausová, tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. V případě, že z nějakého důvodu uhradíte nezbytnou zdravotní péči v hotovosti, máte nárok na úhradu vynaložených nákladů.

Ty vám budou buď proplaceny v plné výši, anebo se na nich budete muset jako pacient spolupodílet podle předpisů země, v níž byla péče poskytnuta. Vaše pojišťovna se však může rozhodnout proplatit vám náklady v plné výši podle svých vlastních pravidel.

„Na webu Kanceláře zdravotního pojištění, v sekci informací pro pojištěnce pak najdete každoročně aktualizované údaje o podmínkách v jednotlivých státech,“ radí Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky.

Na co máte nárok?

Co se konkrétních případů týká, v zemích Evropské unie, EHP a Švýcarska máte nárok na ošetření z důvodu úrazů, například zlomeniny či popáleniny, ale i náhlá onemocnění nebo zhoršení zdravotního stavu, jako jsou nevolnosti, závratě, horečky, náhlá bolest zubů apod.

Zároveň i na ošetření související s chronickým onemocněním, příkladem může být dialýza, tam je však třeba předchozí domluva se zdravotnickým zařízením), i na ošetření při onkologické léčbě (chemoterapie), dále prohlídky v těhotenství, povinné očkování dětí dle očkovacího kalendáře, preventivní prohlídky u dětí do 1 roku věku atd.

V rámci Evropského zdravotního průkazu pak kromě zmíněné plánované péče, není hrazen letecký transport, spoluúčast, repatriace, preventivní prohlídky kromě výše uvedených. A pak jakákoliv péče, která není v zemi ošetření hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Ošetření mimo Unii? Může vyjít i na miliony

Co se týká ošetření mimo Evropskou unii, zdravotní pojišťovna vám též uhradí náklady, které jste vynaložili na neodkladnou zdravotní péči. Poskytnutá péče, kterou ale není možno uznat za neodkladnou – bezprostřední ohrožení života, vám ale nemůže být z veřejného zdravotního pojištění refundována.

„Pro zajímavost uvádím náš nejdražší případ loňské dovolenkové sezóny. Naše asistenční služba pomáhala motorkáři, který si po pádu ze stroje způsobil několik vážných zranění. Celkové náklady na převoz z Vietnamu do vhodného zdravotního zařízení v Thajsku, na zdravotní péči, hospitalizaci a repatriaci leteckým speciálem do České republiky se vyšplhaly na 4 miliony korun. Asijské destinace jsou vůbec speciální kapitolou. Turisté si tam často půjčují motorky, na kterých jezdí jen v tričku, kraťasech a žabkách. Výsledkem takových jízd je velké množství úrazů – od banalit, jako jsou odřeniny a spáleniny, až po vážné úrazy a polytraumata,“ uvádí Ivana Buriánková, tisková mluvčí České pojišťovny.

Pojistit se, nebo ne?

Pokud chcete mít na dovolené klidnější spaní, cestovní pojištění je dobrou investicí. Jeho výhodou jsou mimo jiné třeba asistenční služby, například pomoc s vyhledáním lékaře či tlumočení.

„Kdykoliv člověk cestuje do zahraničí, měl by si sjednat komerční cestovní pojištění. Speciálně to samozřejmě platí pro území mimo Evropu, kde není možné uplatnit Evropský průkaz zdravotního pojištění, říká Pavla Hávová.

Součástí cestovního pojištění bývá i odpovědnosti za škody, na které lidé často zapomínají. „Způsobíte-li někomu jinému například úraz, náklady na léčení a rekonvalescenci se v zahraničí mohou vyšplhat vysoko. Užitečná je i možnost pojištění zavazadel či storna cesty,“ uzavírá Ivana Buriánková.