Kartami platíme o sto šest. Jejich počet stoupl na 11,8 milionu

Online platba

Online platba Zdroj: Profimedia

Platební karta
internetové obchody, nakupování, e-shopy, platební karta
platební karta
platební karta
Platební karta Zuno bank
8
Fotogalerie

Počet vydaných platebních karet v Česku loni stoupl o půl milionu na 11,8 milionu. Loni byla překonána hranice jedné miliardy transakcí platebními kartami u obchodníků, objem transakcí byl téměř 700 miliard korun. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo Sdružení pro bankovní karty. Hranici deseti milionů překročil počet karet v Česku v roce 2011.

"Trend dalšího rozšíření bezhotovostních transakcí nabírá na tempu," řekl předseda sdružení Roman Kotlán. Naprostá většina vydaných platebních karet v Česku podle něj obsahuje bezkontaktní čip, takže pro držitele karet bývá bezkontaktní placení první volbou. 

Počet bankomatů stoupl za loňský rok o 845 na 5461. Počet výběrů hotovosti z bankomatů se zvýšil o 20,4 milionu na 183,6 milionu korun. Objem transakcí dosáhl 776 miliard korun, meziročně byl o 110 miliard korun vyšší.

Počet karetních transakcí v obchodech činil 1,089 miliardy, o 277 milionů meziročně více. Objem plateb v obchodech vzrostl v tomto období o 160 miliard na 700 miliard korun.

Vývoj karetního trhu v minulém roce byl co do počtu a objemu transakcí rekordní, komentoval čísla ředitel Visa pro Česko a Slovensko Marcel Gajdoš. Hlavním důvodem růstu bylo podle něj rozšiřování akceptační sítě u malých a středních podniků podporované programem pro rozvoj akceptační sítě. Dále šlo o nárůst v internetovém obchodování a také nástup mobilních plateb. Objem plateb u obchodníků činí přes 40 procent celkového objemu uskutečněného kartami, dodal.

"Češi si oblíbili platební inovace, protože přinášejí větší pohodlí i bezpečí. Svědčí o tom obliba bezkontaktních karet, ale také rychlý start karet Mastercard v ApplePay. Celkový objem bezhotovostních plateb bude i nadále růst i s tím, jak se rozšiřují možnosti přijímání karet," uvedl generální ředitel Mastercard pro Česko, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš. I malé obchody a někteří řemeslníci si podle něj uvědomují, že akceptace karet je otázkou komfortu pro zákazníka.