Ceny bytů rostou každý měsíc, metr čtvereční v Praze stojí poprvé přes 90 tisíc korun

Praha

Praha Zdroj: Aleš Pospíšil

Developerský projekt
Developerský projekt
Developerský projekt
Developerský projekt
Developerský projekt
17
Fotogalerie

Najít si bydlení není v dnešní době zrovna snadné, nedostává se ani nájemních bytů a poptávka převyšuje nabídku i u bytů nabízených k prodeji, především ve velkých městech. A čeho se nedostává, to logicky zdražuje. Někteří mluví o realitní bublině. Faktem ale zůstává, že v hlavním městě cena za metr čtvereční poprvé překonala hranici 90 tisíc korun. Současně je nových bytů na trhu nejméně za poslední čtyři roky. 

Dle společnosti Deloitte tvoří nabídku hlavně menší, ale dražší projekty v centru. Nevyhnutelným důsledkem je tak další růst nabídkových cen volných bytů, který přetrvává díky třem hlavním důvodům:

  • nové menší a levnější byty jsou velmi rychle vyprodány, tím pádem pak na trhu zbývají větší a dražší,
  • nové projekty jsou každý měsíc o něco dražší,
  • na trh přichází více menších, ale dražších projektů v centru, a mnohem méně projektů levnějších, které dříve vznikaly jako větší celky na perifériích Prahy.

Celkové průměrné ceny tak kombinací těchto faktorů stále rostou. Podle aktuálního Deloitte Develop Indexu, který analyzoval údaje pražského rezidenčního trhu za březen a duben 2017, průměrná nabídková cena nových volných bytů vzrostla o dalších 2,1 procenta na 90 400 Kč/m2. Vůbec poprvé tak suma za metr čtvereční v Praze překročila 90tisícovou hranici.

„Aktuálně se blížíme kritické vyprodanosti celého trhu, v letošním březnu a dubnu se v nabídce objevilo o 25 procent méně nových bytů než v loňském roce a dokonce téměř o 40 procent méně než předloni. Květen je na tom ještě hůře. Aktuálně je v celé Praze v nabídce pouze 738 dokončených bytů, 2000 je rozestavěných s dokončením do jednoho až dvou let. Odhadem za dva roky bude dokončeno 1337 bytů, které jsou ale zatím pouze na papíře, vysvětluje Milan Roček, šéf serveru CenovaMapa.org, jenž dlouhodobě analyzuje vývoj na bytovém trhu.

Vysoká vyprodanost se týká hlavně malých bytů. Ačkoli se v Praze aktuálně staví nebo připravuje k výstavbě přes 170 bytových projektů s více než deseti tisíci byty, naprostá většina menších bytů je již vyprodána. Jednopokojových bytů je k dispozici 482 a dvoupokojových 1191.

Z toho polovina bude dokončena nejdříve za rok a druhá ne dříve než za dva roky. Trh jednopokojových bytů je vyprodán z 85 procent, dvoupokojových ze 78 procent, pokud připočteme i volné byty v již dokončených projektech.

Developeři si dlouhodobě stěžují na složitý legislativní proces, což jim stěžuje uspokojovat poptávku danou vývojem, kdy se lidé ze všech koutů ČR stěhují do Prahy a velkých měst obecně za prací. A konečně, vyhlídky na zlepšení současného stavu prý nejsou příliš růžové, protože například v loňském roce byla povolena výstavba pro nejméně nových bytů za posledních 20 let – pouze 1 304.

Ani tato drahota, která neodráží vyšší mzdovou úroveň v Praze však neodrazuje nově příchozí. Dle Českého statistického úřadu se jen v loňském roce počet obyvatel hlavního města zvýšil o 13 059 na necelých 1,3 milionu. Praha tak zaznamenala v roce 2016 nejvyšší nárůst počtu obyvatel mezi kraji České republiky.

Nedostatek bytů patří spolu s poddimenzovanou infrastrukturou ke kritickým problémům, kterému bude dříve či později hlavní město čelit.

Doprava totiž zásadně ovlivňuje kvalitu života a Praha má v této oblasti objektivně už dnes zásadní dluh a společně s růstem počtu obyvatel a ekonomické síly města bude doprava Achillovou patou dalšího rozvoje.