Paliva v Česku dál zdražila, v uplynulém týdnu o víc než dvacetník

Pohonné hmoty

Pohonné hmoty Zdroj: profimedia.cz

Pohonné hmoty
2
Fotogalerie

Pohonné hmoty dál zdražují, v uplynulém týdnu stoupla cena benzinu i nafty o více než dvacet haléřů, ceny jsou nejvýše od poloviny loňského prosince. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 36,41 koruny, před týdnem byl o 21 haléřů levnější. Nafta zdražila o 23 haléřů na litru, řidiči teď dají za litr průměrně 35,36 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků budou ceny pohonných hmot nadále stoupat.

"V nejbližším týdnu by ceny pohonných hmot měly stoupnout o 20 až 30 haléřů a prudké zdražování bude pokračovat v průběhu celého února. Cena 37 korun za litr u benzínu a 36 korun za litr u nafty bude brzy pokořena," řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. "Důvodem je rychlý růst ceny ropy Brent až na 90 dolarů (1930 korun) za barel na konci ledna, což je o 13 procent více proti počátku roku a nejvyšší cena od října 2014," dodal.

Podle ekonoma BH Securities Štěpána Křečka budou lidé v českém pohraničí jezdit tankovat do Polska. "Kde jsou pohonné hmoty přibližně o osm korun za litr levnější než u nás. Nákupem paliv to však nekončí. Lidem se vyplatí zajet si i pro potraviny, dětské potřeby, hnojiva či cigarety," uvedl Křeček. Polská vláda snížila DPH na paliva z 23 procent na osm procent.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 35,97 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji a Ústeckém kraji, litr tam prodávají průměrně za 34,92 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 37,63 koruny. Nafta se tam tankuje za 36,60 koruny za litr.

Pohonné hmoty v Česku začaly zdražovat v polovině ledna, předtím od konce loňského listopadu, kdy dosáhly několikaletých maxim, zlevňovaly. Před rokem byl benzin v Česku o 8,11 koruny na litru levnější, za naftu tehdy motoristé platili o osm korun na litru méně.