Paliva v Česku od minulého týdne nepatrně zlevnila

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu nepatrně zlevnily. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 33,79 koruny, před týdnem byl o haléř dražší. Nafta je levnější o čtyři haléře, řidiči za ni dají průměrně 31,59 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Cena pohonných hmot v Česku klesá jen velmi mírně navzdory tomu, že ropa na světových trzích zlevňuje, řekl ČTK analytik Trinity Bank Lukáš Kovanda. Dnes se cena ropy Brent nachází na úrovni 71,9 dolaru (asi 1560 korun) za barel. Je tedy o skoro pět dolarů na barel levnější než počátkem srpna. Srpnové zlevnění ropy zatím podle něj české čerpací stanice nepromítají do svého zlevnění v plné míře. Jen částečně jim v tom brání mírné oslabení koruny vůči dolaru.

Pumpaři využívají zvýšené poptávky po pohonných hmotách, doplnil analytik BH Securities Štěpán Křeček. Místo toho si podle něj navýšili marže, aby si alespoň částečně kompenzovali nevydařený loňský rok. Při cenotvorbě se chovají podobně všechny velké sítě čerpacích stanic, dodal. Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak v nejbližších dvou týdnech očekává mírný pokles cen benzinu i nafty o několik haléřů.

Nejlevnější benzin natankují řidiči ve Zlínském a Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 33,45 koruny. Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, litr tam prodávají průměrně za 31,20 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 34,39 koruny. Nafta se tam tankuje za 32,26 koruny za litr.

Pohonné hmoty v Česku vytrvale zdražovaly zhruba od začátku roku. V červenci se průměrná cena benzinu přiblížila ke 34 korunám za litr a nafta stála až 31,84 koruny za litr. Ke konci prvního prázdninového měsíce ale ceny mírně klesly a v srpnu zatím spíše stagnují.

Podle údajů společnosti CCS je benzin o 5,86 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 4,17 koruny na litru méně.