Pohonné hmoty jsou nejdražší za více než rok, růst by se měl zastavit

Benzín

Benzín Zdroj: profimedia.cz

Ceny pohonných hmot v Česku za uplynulý týden vystoupaly na nejvyšší úroveň od loňského března. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil od minulé středy v průměru o sedm haléřů na 31,34 koruny za litr a nafta o dva haléře na 29,57 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Ceny paliv jsou nadále nejvyšší v Praze a naopak nejnižší v Ústeckém kraji. Podle analytiků by se růst cen měl zastavit.

Pohonné hmoty v Česku zdražují vytrvale zhruba od poloviny ledna. Předtím dlouho v druhém pololetí loňského roku ceny paliv vesměs stagnovaly. Nejlevnější byly pohonné hmoty loni v květnu. Od té doby se cena Naturalu 95 zvedla téměř o šest korun a cena nafty skoro o čtyři koruny.

"Ceny pohonných hmot stále žene vzhůru pomalejší reakce čerpacích stanic na vývoj ceny ropy na světových trzích. Cena severomořské ropy Brent přitom klesla ze svého březnového vrcholu, od začátku měsíce dubna zpevňuje také česká koruna a na páru s americkým dolarem je o dvě procenta silnější," řekl analytik společnosti Purple Trading Štěpán Hájek. Tento vývoj by podle něj měl postupně začít tlačit na ceny pohonných hmot v ČR směrem dolů, nebo minimálně zpomalit zdražování.

"V nejbližším týdnu očekáváme stagnaci cen benzínu i nafty. Ve druhé polovině dubna může přijít i mírné zlevnění. Cena ropy Brent poklesla od poloviny března ze 70 na současných 63 dolarů za barel. Česká koruna vůči americkému dolaru v uplynulých týdnech posiluje, což zlevňuje dovážené komodity," potvrdil analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy ropa nyní zlevňuje bezprostředně z toho důvodu, že se na řadě míst světa opět zhoršuje pandemická situace. Například v Indii, která je třetím největším dovozcem ropy na světě, roste počet nakažených. Nákaza by tak mohla ochromit tamní ekonomiku, a tedy i poptávku po ropě, uvedl. Růst cen benzinu a nafty u tuzemských čerpacích stanic tak končí, dodal.

"Pohonné hmoty budou zlevňovat i v dalších evropských zemích. Aktuálně je benzin levnější než v ČR tradičně v Bulharsku, Rumunsku a v Polsku, ale také v Maďarsku. Cenově srovnatelný je ve Slovinsku a v Rakousku, na Slovensku, v Chorvatsku či v Německu nebo v Itálii je dražší. Nafta vyjde řidiče levněji v Rumunsku a v Bulharsku. V Polsku stojí přibližně stejně, na Slovensku, ve Slovinsku, v Chorvatsku, v Rakousku, v Německu či Itálii je pak dražší," dodal Kovanda.

Nejlevnější paliva v Česku aktuálně natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde se litr benzinu v průměru prodává za 31,06 koruny a litr nafty za 29,16 koruny. Naopak nejdražší pohonné hmoty nadále nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 31,77 koruny a litr nafty 30,23 koruny.