Prodej nových aut za dva měsíce vzrostl, podíl dieselů klesá

Auta na náplavce

Auta na náplavce Zdroj: Martin Straka

Prodej nových osobních aut za dva měsíce letošního roku meziročně vzrostl o 5,2 procenta na 43 420 vozů. V samotném únoru ale trh o procento klesl na 20 201 prodaných vozidel. Oznámil to Svaz dovozců automobilů. Nadále klesá podíl prodaných aut s dieselovým motorem.

 

Dieselů bylo za leden a únor prodáno 33 procent, z hlediska paliva vede benzin s podílem 64 procent. Zbytek připadá na vozy jezdící na CNG a na hybridy. Tři čtvrtiny aut koupily firmy.

Nejprodávanější značkou je Škoda se 14 951 prodanými vozy a nárůstem o více než třetinu. Následuje Volkswagen se 4067 vozy a růstem téměř o desetinu a třetí je Hyundai s 2930 auty a růstem o téměř sedm procent. Na dalších místech skončily Ford, Dacia, Peugeot, Toyota, Kia, Renault a Seat. Nejprodávanějšími modely aut byly domácí škodovky, a to Octavia, Fabia, Rapid a Superb.

Poptávka po motocyklech nadále klesá. Za dva měsíce letošního roku byl pokles desetinový na 1139 strojů. Nejprodávanější byla značka Honda se 188 motocykly, následují CF Moto a KTM.