Spotřeba pohonných hmot v Česku klesla v pololetí o 9 procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Benzín
Benzín
3
Fotogalerie

Spotřeba pohonných hmot v Česku klesla v prvním pololetí letošního roku meziročně o devět procent. Výraznější pokles byl u benzinu, jehož spotřeba spadla proti stejnému období loňského roku o 14 procent. Spotřeba nafty se snížila o sedm procent. Důvodem byla přijatá opatření proti šíření nákazy nového koronaviru. Uvedl to Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

Podle ČAPPO se letos v Česku od začátku ledna do konce června spotřebovalo 905 milionů litrů benzinu proti 1,05 miliardy litrů benzinu v ve stejném období loni. Spotřeba nafty meziročně klesla z 2,89 miliardy litrů na 2,69 miliardy litrů.

Loula připomněl, že od 12. března do 17. května byl v Česku kvůli koronaviru vyhlášen nouzový stav. Zhruba měsíc od 16. března do 24. dubna byl také omezen volný pohyb osob. Právě v dubnu podle Louly poptávka po pohonných hmotách v ČR propadla nejvýrazněji, když spotřeba automobilových benzinů klesla proti stejnému období loni o třetinu a motorové nafty na pětinu.

V posledních měsících pololetí byl podle něj znatelný vliv oživování ekonomiky, v červnu klesla spotřeba benzinu meziročně o sedm procent a u nafty o čtyři procenta. "Ukončení nouzového stavu, postupné uvolňování restrikcí a pomalé zlepšování ekonomické kondice v řadě odvětví vedlo za červen k nárůstu poptávky po pohonných hmotách proti květnu o šest procent," uvedl Loula.

"Výraznější zlepšení ve spotřebě pohonných hmot očekávám až v závěru třetího čtvrtletí a ve čtvrtém čtvrtletí, pokud nedojde k druhé vlně a dalšímu omezení pohybu v některých zasažených oblastech," dodal.

Ve srovnání s okolními státy vychází Česká republika dlouhodobě jako pumpařská velmoc. Vede v ukazatelích počtu obyvatel na jednu veřejnou čerpací stanici nebo v četnosti pump na dálnicích. Celkem je v Česku kolem 7000 čerpacích stanic, veřejně přístupné jsou asi 4000 z nich. Drtivá většina z nich nabízí tradiční paliva, tedy právě benzin a naftu.