Za ojetiny dáváme stále víc

Autobazar, iulustrační foto

Autobazar, iulustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Autobazar
Autobazar - ilustrační foto
Jedna z raket, které dopadly na Bejrút, zasáhla autobazar
AAA Auto, autobazary
Ceny ojetých aut na českém trhu klesly meziročně v průměru až o 20 procent. U některých obchodníků auta zlevnila i o více než 30 procent. Další pokles cen již ale letos prodejci ojetin neočekávají. Vyplývá to z průzkumu společnosti GE Money Auto mezi 50 tuzemskými autobazary.
9
Fotogalerie

Ekonomická situace je příznivá a to nás motivuje k nákupu lepších a dražších vozů, než jaké bychom pořizovali před pár lety. Za pět let vzrostla průměrná cena ojetého vozu financovaného z úvěru téměř o polovinu, a to na 260 tisíc korun. Zvýšila se také velikost akontace, tedy podíl ceny vozu zaplaceného přímo kupujícím (o 37 procent). Vyplývá to z analýzy prodejů AAA Auto.

Průměrná cena ojetého vozu je skoro neskutečná: 258 863 korun. Jde o nárůst o padesát procent oproti době před pěti lety. Každý rok si také bereme na pořízení auta větší úvěry. V roce 2014 šlo o částku 130 128 korun, dneska je to 192 919 korun. Pokud si chceme pořídit zánovní automobily (s málo najetými kilometry), jsme ochotni si půjčit ještě více. A to v průměru 286 903 korun. To je o 40 procent více než před pěti lety.

„V obou případech roste také výše akontace. Za posledních pět let vzrostla o více než třicet sedm procent v případě ojetých automobilů a o dvacet dva procent u zánovních. Svědčí to o lepší finanční kondici a odpovědnosti české populace. Ta sice na úvěr kupuje dražší auta, ale také je na začátku ochotna složit podstatně větší platbu v hotovosti,“ vysvětluje generální ředitelka sítě autocenter AAA Auto Karolína Topolová.

Výše měsíční splátky, kterou řidiči platí v průměru za ojetý automobil na úvěr, je aktuálně 3 813 korun. U zánovních aut je splátka v průměru 4 536 korun. Průměrná doba financování je pět a půl roku u starších ojetých aut a šest let u zánovních.

Jsme vybíravější

Jelikož jsme na tom finančně lépe, nebojíme si pořídit dražší auto, a proto jsou pro nás atraktivnější ta zánovní. Je pro nás totiž důležitá i bezpečnost vozidla. Více řešíme stáří a kilometrový nájezd. Právě z toho důvodu jsou zánovní auta atraktivní. Výše měsíční splátky, kterou řidiči platí v průměru za ojetý automobil na úvěr, je aktuálně 3 813 korun. U zánovních aut je splátka v průměru 4 536 korun. Průměrná doba financování je pět a půl roku u starších ojetých aut a šest let u zánovních.