Půjčka na auto, operativní leasing nebo leasing?

Zdroj: dotFOX s.r.o.

Porouchalo se vám staré auto a je nejvyšší čas na pořízení nového? Pak musíte vyřešit financování takového nákupu. V tomto ohledu se vám nabízí hned tři možnosti.

Nový automobil je pochopitelně výraznou investicí, o tom není žádných pochyb. Pokud navíc nedisponujete dostatečným množstvím finančních prostředků, musíte přemýšlet o tom, kde je vzít. Bez auta se totiž většina z nás neobejde a využívá ho v podstatě každý den. Není tedy moc času šetřit a s čímkoliv otálet.

Každého bezpochyby napadne autopůjčka nebo leasing, který má ještě jednu odnož v podobě operativního leasingu. Ano, to je řešení takové situace. Znáte ale výhody a nevýhody takových úvěrových produktů? Ne každému se hodí všechno. Pokud o těchto půjčkách chcete zjistit více, začtěte se do následujících řádků.

Leasing a operativní leasing

Nejprve se pojďme věnovat leasingu, s nímž se můžete setkat poměrně často. Auto na leasing se však od toho pořízeného na úvěr liší hned v několika základních věcech:

  • Vůz nevlastníte vy, nýbrž leasingová společnost.
  • Musíte zaplatit poplatek za uzavření smlouvy.
  • Havarijní pojištění je nutností.

Ano, po dobu splatnosti leasingu není automobil vaším majetkem. Po jeho doplacení si ho ale můžete odkoupit. To neplatí v případě, že zvolíte operativní leasing. U něj i po ukončení leasingové smlouvy zůstává vozidlo majetkem společnosti. Tato specifická půjčka na auto má ale i několik kladů, které osloví možná právě vás:

  • administrativní jednoduchost,
  • rychlé vyřízení leasingu,
  • vhodné pro lidi s nižším příjmem.

Na rozdíl od klasické půjčky budete schopni na leasing, popřípadě operativní leasing dosáhnout i v případě, že nemáte tak velké výdělky. Když navíc zvolíte klasický leasing, auto může být jednou vaše. Pozor si však dejte na smluvní podmínky, protože při předčasném ukončení leasingové smlouvy hrozí sankční poplatky.

Využijte úvěr na auto

Největším konkurentem leasingu je pochopitelně klasická půjčka. Mnohdy jde o speciální úvěr zaměřený na pořízení automobilu. Dalo by říci účelová půjčka. Ta má stejně jako leasing své výhody a nevýhody:

  • Vozidlo je od prvního dne vaším majetkem.
  • Půjčku můžete předčasně splatit.
  • Sami rozhodujete o pojištění, opravách vozu apod.

To je model, který může vyhovovat daleko větší skupině potenciálních zájemců. Na druhou stranu se připravte na to, že musíte splnit o něco náročnější kritéria, aby došlo ke schválení úvěru na auto. Obecně platí, že tento produkt získáte výhodněji v bance, i když ho ve svém produktovém portfoliu nabízí velká spousta nebankovních společností. Výsledná volba je tedy na vás samotných.

Nejvýhodnější autopůjčka

Pokud se rozhodnete pro variantu „B“, tedy úvěr na auto, dejte si záležet při výběru vhodného úvěrového produktu. Je dobré přihlížet ke všem důležitým parametrům ovlivňujícím celkovou výhodnost půjčky:

  • doba splácení,
  • výše úvěru,
  • úroková sazba.

Vše podstatné vyčtete ze smluvních podmínek. Nejlepší cestou k nalezení půjčky na auto je srovnání hned několika produktů najednou. Úvěr na auto můžete tímto způsobem vybrat kupříkladu prostřednictvím internetového srovnávače Půjčka.co. Ten funguje velice jednoduše a bezplatně. Na základě vlastních parametrů si zvolíte půjčku, která pro vás bude nejvýhodnější. Příjemný je také fakt, že veškerou administrativu lze vyřídit přes internet, a to skrze online žádost.

Neotálejte a splňte si svůj sen o novém vozidle. Dnes už víte, jaké máte možnosti z pohledu financování. Stačí si tedy porovnat výhody a nevýhody jednotlivých půjček a pustit se do žádosti o peníze. Pořízení nového automobilu nebylo nikdy tak snadné jako v dnešní době.