Dluhy českých domácností u bank v prosinci stouply na 2,049 bilionu korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Dluhy českých domácností u bank loni v prosinci stouply proti listopadu o 16,9 miliardy korun na 2,049 bilionu korun. Zadlužení nefinančních podniků naopak kleslo o 17 miliard na 1,202 bilionu korun. Meziročně byly dluhy domácností ke konci loňského roku vyšší o 184 miliard a dluhy firem o téměř 67 miliard korun vyšší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Dluhy českých domácností u bank se zvyšují od února 2016. Nad bilion korun se poprvé dostaly v červnu 2010, úroveň 1,5 bilionu převýšily v září 2017 a loni v říjnu přesáhly dva miliony.

Tři čtvrtiny dluhů domácností u bank připadají na úvěry na bydlení. V posledním měsíci loňského roku vzrostly proti listopadu zhruba o procento na 1,598 bilionu korun. Spotřebitelské úvěry se meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta na 282 miliard korun, uvedla ČNB.

Zadlužení firem, na rozdíl od zadlužení domácností, kolísá. Loni po většinu roku meziměsíčně rostlo, v červnu a prosinci kleslo. Podle původní doby splatnosti mají mezi úvěry poskytnutými nefinančním podnikům nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry. Loni v prosinci jejich objem podle ČNB dosáhl 664 miliardy Kč, což bylo 56 procent z celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.