Dluhy domácností rostou, schopnost úvěry splácet je ale nejlepší v historii

Půjčka

Půjčka Zdroj: profimedia.cz

Půjčku zvažte do všech důsledků
...
...
4
Fotogalerie

Před Vánoci vzrostly bankovní půjčky o 4,1 miliardy a celkem dosáhly hodnoty téměř 244 miliard korun. O 8 procent klesl meziročně počet neplatičů.

Podle statistiky M.B.A. Finance je zlepšení v úhradě finančních půjček skokové - mezi roky 2011 a 2018 došlo k poklesu počtu neplatičů o 65 procent. V letech 2010 až 2014, kdy se nejvíce projevovaly dopady ekonomické krize, docházelo v prvních měsících nového roku k nárůstu neplatičů prakticky u všech produktů a služeb hrazených měsíčními splátkami.

Zlepšení potvrzují také údaje ČNB, podle kterých počet nesplácených úvěrů klesl v prosinci 2018 těsně pod 5 procent, což je historicky nejnižší číslo. Přitom za tři měsíce před Vánoci vzrostly bankovní půjčky o 4,1 miliardy a celkem dosáhly hodnoty téměř 244 miliard korun. Meziročně rostly o 6 procent, což je důkazem, že si Češi věří a nebojí se zadlužení.

Mají pro to ostatně důvod. Průměrná mzda vzrostla na 31,5 tisíce a inflace se pohybovala těsně nad dvěma procenty. Díky tomu se zvýšila reálná kupní síla domácností o 6,4 procenta, což je nejlepší výsledek za posledních 15 let.

Suma sumárum, počet lidí, kteří mají dlouhodobý problém se splácením spotřebitelských úvěrů, klesá. Podle meziročního srovnání se za rok 2018 snížil jejich počet o téměř 8 procent. A více než polovina z nich dokáže do půl roku splátky v prodlení vyrovnat.