Inkasní trh lehce ožívá

Rozbité prasátko

Rozbité prasátko Zdroj: Foto ShutterStock.com

Během loňského roku v České republice inkasní agentury zpracovaly pohledávky o objemu 23,7 mld. korun. Průměrná výše této pohledávky v loňském roce poklesla o 539 korun. Tedy na 12 256 korun. Pohledávky za domácnostmi činily 89 procent počtu pohledávek předaných do správy inkasním agenturám v daném roce. Vyplynulo to z průzkumu trhu mimosoudního inkasa v České republice, provedeného Asociací inkasních agentur ve spolupráci se společností EY.

„Po velkém propadu v roce 2013 inkasní trh stagnoval. Ještě výsledky za rok 2015 měly stagnující tendenci. Inkasní agentury hledaly další možnosti svého uplatnění a některé se začaly orientovat na jiné oblasti působení. Dle aktuálních výsledků za rok 2016, kdy vzrostlo na trhu jak množství nových pohledávek po splatnosti, tak i objem těchto pohledávek, je to takové malé blýskání na lepší časy. Mimosoudní inkaso pohledávek stále naráží na svou legislativní neukotvenost a také na nové návrhy zákonů, které mají dopad do této oblasti. Neplatiči jsou zase o něco lépe vzdělaní v tom, na co mají nárok a věřitelé získali mnoho nových povinností. Nejistota v rozhodování soudů přetrvává dlouhodobě,“ říká Radek Laštovička, prezident Asociace inkasních agentur.

Z výzkumu vyplynulo, že 92,9 procent pohledávek je vymáháno pro třetí stranu. Přesto, že by se inkasní agentury rády zapojily do odkupování pohledávek, ve většině případů mají smůlu, protože většinou ve výběrovém řízení vítězí nejrůznější investoři.

„Meziročně inkasní trh přišel o dalších 260 pracovních míst. Počet pohledávek předaných inkasním agenturám v posledním roce však překvapil. Mimosoudní inkaso pohledávek je anticyklické, takže když se firmám daří, tato oblast zažívá útlum a opačně. Proto jsme očekávali spíše pokračování stagnace inkasního trhu. Přesto bych tento nárůst nepřeceňoval a považuji jej spíše za další projev všeobecného nedostatku pracovníků, který nutí české firmy více využívat outsourcing některých činností na specializované dodavatele,“ vysvětluje Marek Jindra, partner oddělení transakčního poradenství společnosti EY.

Na jednu inkasní agenturu byla v roce 2016 průměrná výše tržeb z inkasní činnosti 55,2 mil. korun. Zaměstnávala 35 zaměstnanců a při asi 792 mil. korun ročně přijatých pohledávek zvládla v průměru zajistit věřitelům zajistit navrácení skoro 172 mil. korun.