Objem úvěrů na bydlení stoupl v listopadu o sedm procent

hypotéky, ilustrační foto

hypotéky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Objem nových hypotečních úvěrů na bydlení od bank a stavebních spořitelen dosáhl v listopadu 22,1 miliardy Kč. To je o sedm procent více než v říjnu a o 39 procent více než v listopadu 2019. Vyplývá to z aktuálních statistik České národní banky a České bankovní asociace. Listopad tak byl nejsilnějším měsícem v prodejích hypoték v historii statistik ČNB.

Index RPSN ČBA (průměrná roční procentní sazba nákladů) byl za listopad podle statistiky ČNB u hypotečních úvěrů 2,19 procenta. Proti říjnu 2020 klesl 0,05 procentního bodu. V listopadu 2019 byla sazba 2,53 procenta, tudíž šlo o meziročním pokles o 0,34 procentního bodu. To u průměrné hypotéky představuje snížení měsíční splátky o více než 800 korun.

"RPSN i úrokové sazby jsou velmi nízko a trh je blízko svému dnu. Tedy spíš už na dně je," uvedl hlavní poradce asociace Vladimír Staňura. Pár měsíců se podle něj na této úrovni ještě udrží, protože banky se předhánějí ve svých nabídkách, kdo nabídne výhodnější cenu. Čím dřív se situace v ekonomice umoudří a věci se budou vracet ke svému normálu, tím dřív se trend obrátí a RPSN i úrokové sazby hypotečních úvěrů budou pomalu stoupat vzhůru, dodal.

Očekávaný výsledek objemu hypoték za celý rok 2020 se pohybuje kolem 210 miliard korun. Nejsilnějším rokem byl zatím rok 2018, kdy se prodalo hypoték za 187 miliard korun.

V příštím roce se ekonomika bude podle Staňury teprve pomalu vzpamatovávat. "Podle mého názoru trh klesne. Sice ne dramaticky, ale rekordní rok 2020 se bude opakovat sotva. Zvýší se nezaměstnanost a úrokové sazby. Nedošlo k očekávanému poklesu cen nemovitostí. Ty naopak při nedostatku nabídky půjdou dál nahoru. Budou ukončeny vládní covidové podpory. Tedy mnoho důvodů pro jisté ochlazení trhu," upozornil.

Refinancování hypotečních úvěrů od bank a stavebních spořitelen, tedy přechod k jiné bance, za listopad výrazně vzrostlo, v objemu šlo o 6,4 miliardy korun. To je největší objem refinancování v historii hypotečních úvěrů v ČR. Historicky druhý nejsilnější měsíc byl listopad 2016, kdy refinancování dosáhlo 4,8 miliardy korun.

Za listopad představoval objem refinancování 29 procent objemu nových obchodů. Spotřebitele k tomu motivují nízké úrokové sazby, zrušení daně z převodu nemovitosti a také to, že náklady při předčasném splacení hypotéky jsou minimální. "To vše samozřejmě nadále umocňuje touha po vlastním bydlení, jistá investice a zajištění na stáří," poznamenal Staňura.