Pár dnů do výplaty: Vzít si půjčku nebo nevzít?

Zdroj: Friendly Finance s.r.o.

Možná i vy to znáte. Chybí vám pár dní do výplaty, ale kvůli nečekaným výdajům jste se ocitli zcela bez peněz. Nikdo z blízkých vám půjčit nemůže, nebo je ani nechcete žádat, a tak jedinou možností je zkusit si půjčit od banky nebo nebankovní společnosti. 

Vyřízení bankovní půjčky ale většinou trvá příliš dlouho. Je třeba zajít na pobočku, počkat až na vás přijde řada, vyplnit různé formuláře atd. V situaci, kdy potřebujete jen pár tisíc a jen na pár dní ale bankovní úvěr není zrovna to pravé.

Řešení: nebankovní půjčky

Skvělým řešením jsou v tomto případě půjčky do výplaty neboli nebankovní půjčky, které jsou malé, krátkodobé a jejich vyřízení je velmi rychlé. Stačí si jen otevřít příslušné webové stránky, vyplnit pár základních informací o vaší osobě a během chvilky již můžete mít peníze na svém účtu.

Takováto rychlá půjčka má navíc poměrně nízké požadavky na klienty. Na rozdíl od bankovních úvěrů nebývá požadování doložení příjmů, půjčku mohou dostat i nezaměstnaní, nebo lidí, kteří mají záznam v registru dlužníků. Půjčka je vhodná i pro studenty, důchodce, maminky na mateřské, zkrátka skoro pro všechny, kterým už bylo 18 let a potřebují malý a rychlý úvěr s krátkodobou splatností.

Výhody půjček před výplatou

  • Bleskové posouzení žádosti – během několika minut se dozvíte výsledek
  • Rychlá výplata peněz převodem na účet – do hodiny můžete mít úvěr na kontě
  • Pohodlné sjednání přes internet bez nutnosti navštěvovat kamennou pobočku
  • Dostupnost úvěru i pro ty, kterým by banka nikdy nepůjčila
  • Možnost využít výhodné akce první půjčka zdarma, kterou nabízí mnoho společností

Pozor, ať to nepřeženete

Z malé půjčky před výplatou se ale může stát velká past. Je dobré, že většina společností poskytujících malé úvěry nepůjčí další peníze, dokud jim klient nezaplatí. Jenže, vzhledem k tomu, že je vše tak snadné, často si klienti v nouzi neváhají půjčit jinde a jinde a zase jinde. Snadno se tak dostanou do problému, protože v případě, že nejsou schopni závazkům dostát, dluh rychle roste.

Dejte si proto pozor, ať se nedostanete do bludného kruhu půjček. Raději zvažte, zda svou finanční tíseň nepřekonáte jinak. Pokud po půjčce sáhnete, nic se neděje. Ale není dobré si na snadné peníze zvykat. Lepší je přizpůsobit se prostředkům, které máte k dispozici.

Nevýhody půjček před výplatou

  • Půjčit si lze napoprvé většinou jen pár tisíc, až v případě opakované půjčky si můžete půjčit více
  • Jedná se výhradně o krátkodobé půjčky, nejčastěji na maximálně 30 dní
  • Pokud se nejedná o první půjčku zdarma, musíte počítat s vysokou RPSN
  • Půjčka se sice většinou dá prodloužit, ale poplatky za prodloužení jsou vysoké
  • Pokud si podáte žádost např. o víkendu nebo ve svátek, může dojít k výplatě až další pracovní den

Půjčka pro nezaměstnané nebo lidi bez pravidelného příjmu

Zní to nelogicky, ale ve finančním sektoru to funguje tak, že ti, kdo peníze potřebují nejvíce, je zároveň shání nejobtížněji, protože se společnosti bojí, že nebudou schopni splácet. Jak velký problém je půjčka pro nezaměstnané si uvědomují ale i jiné finanční subjekty. A právě ty jsou schopné půjčit peníze i pro nezaměstnané ihned.

Naštěstí už dávno totiž neplatí, že pro sjednání úvěru musíte prokázat nějaký příjem nebo být zaměstnán. Dnes už je celá řada možností, jak získat peníze i když jste bez příjmu. Zkuste si proto zažádat o krátkodobou nebankovní půjčku. Jedná se sice jen o pár tisíc, případně desítek tisíc, ale i taková částka vám může vytáhnout trn z paty.