Zlevní úvěry? Možná ano, míní analytici

Tisic korun

Tisic korun Zdroj: Člověk v tísni

Nabídka půjčky
Hypotéky, ilustrační foto
Jaký dopad má novela zákona o spotřebitelském úvěru?
Ilustrační foto
Díky úspěchu v podnikání si budete moci plnit sny.
9
Fotogalerie

ČNB snižuje úrokové sazby a banky reagují, úroky ale zatím snižují jen střadatelům.

Již potřetí v relativně krátké době snížila ČNB úrokové sazby. Tu základní tentokrát o 75 bazických bodů na 0,25 procenta. Opatření mají pomoci znovu nastartovat ekonomiku po jejím zpomalení kvůli koronavirové pandemii. V praxi je pokles úrokových sazeb vidět jen napůl - banky poměrně pružně snížily úrokové sazby na depozita, zlevnění hypoték a úvěrů se ale zatím nekoná.

Podle Romana Bečičky, analytika společnosti Broker Trust, by nyní mohly zlevnit hypotéky i další úvěry. Zároveň lze ale očekávat, že dále klesne i úročení stavebního spoření či prostředků uložených na běžných a spořicích účtech v bankách.

Zájem o úvěry nyní spíše klesá, což je s ohledem na aktuální nejistou situaci logické. Banky si také žadatele o úvěr přísněji prověřují a zjišťují, zda žadatel bude schopen v budoucnu splácet. Ani z tohoto úhlu pohledu tak opatření ČNB nefungují, tratí hlavně ti, kteří spoří, ti kteří by úvěr chtěli na něj buď nedosáhnou, nebo zaplatí vyšší úrok spojení s obecně větším rizikem (ne)schopnosti splácet. 

Zdroj: BrokerTrust