Nejčastější vážnou nemocí je rakovina, pojišťujeme se na ni ale nedostatečně

Podle Pojišťovny České spořitelny je rakovina nejčastější hlášenou vážnou nemocí nás Čechů. Přesto na ni nejsme pořádně pojištěni.

Tato pojišťovna v minulém roce vyplatila dospělým pojištěncům přes 25 milionů za vážné nemoci. Nejčastěji šlo právě o rakovinu, ta tvoří přes 70 procent případů. Celková částka vyplacená za rakovinu byla přes 17 milionů korun. Ale přesto na ni lidé nejsou dostatečně pojištěni.

Většinou šlo o průměrnou pojistnou částku na necelých 129 tisíc. To ale málokdy stačí na pokrytí výpadku příjmu nemocného. Léčba této nemoci totiž průměrně trvá sedmnáct měsíců.

„Aby životní pojištění dostatečně jistilo rodinný rozpočet, je důležité si správně nastavit výši pojistných částek. Při vážné nemoci většinou dochází, kromě snížení příjmu po dobu několika měsíců až let, také k rapidnímu nárůstu dodatečných nákladů na léčení, například kvůli potřebě různých zdravotních pomůcek, doplňků stravy nebo na dopravu k lékaři. Obecně proto doporučujeme nastavit výši pojistných částek na dvojnásobek až pětinásobek obvyklého ročního příjmu,“ upozorňuje Petr Procházka, ředitel úseku řízení produktů Pojišťovny České spořitelny.

Rakovina je nejčastější příčinou úmrtí

Dlouhodobé statistiky ukazují, že rakovina je nejčastější příčinou úmrtí v naší republice. Počet nově nemocných stále přibývá. Pojištění pro případ rakoviny by proto nemělo chybět na žádné smlouvě životního pojištění.