Pojištění kola je věda, pojistné podmínky čtěte velmi pozorně

Horské kolo

Horské kolo Zdroj: Aleš Pospíšil

Dětské kolo
Zákaz vjezdu jízdních kol
Horské kolo
Občerstvení
Projížďka na horském kole
8
Fotogalerie

Máte-li drahý bicykl, máme pro vás cenné rady. Pojišťovny totiž mají řadu výluk a pravidel, kvůli kterým odmítnou plnit.

Cyklistika je krásný, ale nikoli levný koníček. Na trhu jsou k mání stovky nejrůznějších druhů kol, klidně za cenu ojetého auta. Na dražší sportovní kola se každoročně zaměřují zloději, kteří bývají nejaktivnější v letních měsících. Jen loni přišli v Česku majitelé o více jak 5100 kol, přičemž škoda přesáhla 108 milionů korun.

Objasnit se podaří asi jen pětinu případů. Předcházet krádeži pomůže kvalitní zabezpečení, byť málokterý zámek skutečně zručnému zloději odolá. Pomoci vypořádat se po finanční stránce s krádeží nebo poškozením kola může vhodně zvolené pojištění. Ale pozor, mít „pojištěné kolo“ vůbec nemusí znamenat, že peníze dostanete.

Na kole v zahraničí

Cestovní pojištění sice nabízí (většinou ve vyšších balíčcích) připojištění zavazadel, které se vztahuje i na kolo, pozor je ale potřeba dávat na to, v jakém případě by pojišťovna plnila. Většina z ústavů totiž bude hradit jen v případě, že kolo bude odcizeno z uzamčeného prostoru – kolárny, hotelového pokoje nebo kufru automobilu. Podstatně méně pojišťoven pak bude platit v případě krádeže z volného prostranství, jako je třeba volně přístupné cykloparkoviště.

Podmínkou v těchto případech pak vždy je, aby bylo kolo připoutáno zámkovým systémem k pevnému předmětu. Jako u ostatních pojistek je pak také třeba věnovat pozornost limitům, do jejichž výše bude pojišťovna platit. Tyto limity se u vyšších pojistných balíčků pohybují zpravidla do 50 000 korun.

Kolo v rámci pojištění domácnosti

O poznání pestřejší jsou možnosti pojištění kola v rámci jiných druhů pojištění. Jedním ze způsobů je pojištění celé domácnosti, ve které je kolo uskladněno. Je třeba číst pečlivě ustanovení pojistky, protože v některých případech pojistná ochrana platí opět jen v bytě či domku nebo v prostorách obvyklých, ke kterým má přístup jen pojištěný. Například po krádeži kola z chodby bytového domu nebo na volném prostranství tak pojištěný nemusí dostat vůbec nic. Jsou ale i pojistky, které platí také pro venkovní prostory, a to v některých případech i za hranicemi.

U drahých kol zvažte individuální pojistku Kola je u některých pojišťoven možné pojistit také individuálně, a to proti krádeži, živelní pohromě, nebo dokonce i proti poškození při nehodě či vandalismem. Především tyto pojistky jsou zajímavé pro majitele kol s vyšší pořizovací cenou, kteří vyrážejí často na výlety, protože se vztahují i na venkovní prostory, a to většinou i v zahraničí. I v těchto případech je ale potřeba dodržovat několik zásad, aby byly splněny podmínky pojistky a pojišťovna poškozenému vyplatila peníze.

Pro případ krádeže venku nebývají kola například pojištěna v nočních hodinách, zpravidla mezi 22. a 6. hodinou. Kolo musí být také v době krádeže připoutáno bezpečnostním zámkem k pevnému bodu, navíc na místě „k tomu určenému“ nebo obvyklému. Aby člověk dokázal, že kolo na takovém místě zabezpečil, je dobré si ho vyfotit – usnadní to jednání s pojišťovnou.

Důležité je rovněž znát míru spoluúčasti, která se mezi pojišťovnami liší, může dosahovat 1000 korun či 10, 20 a v ojedinělých případech i 50 procent z ceny kola. Důležité je sledovat také maximální částku, na kterou bude ochotná pojišťovna kolo pojistit – v aktuálních podmínkách lze nalézt například limity končící na hranici 25 000 korun, ale i půl milionu. Přirozeně platí, že čím vyšší je pojistná částka, tím vyšší pojistné majitel zaplatí.

Pro všechny, kteří nechtějí být v případě řešení pojistné události nepříjemně překvapeni, je tak základní poučkou, aby důsledně pročítali pojistné podmínky a věděli, co si za své peníze pořizují. Druhou možností je obrátit se na nezávislého pojistného odborníka, který klientům pomůže jednotlivé nabídky pojišťoven porovnat.

V posledních letech se rozšiřuje nabídka pojišťoven i o cykloasistenci. Pojištění (či připojištění) se vztahuje na časté případy, kdy potřebuje cyklista pomoc, typicky při dopravní nehodě či jiném karambolu. Pojistit lze i více kol v rámci jedné smlouvy. Pojišťovna může zajistit odvoz rozbitého kola do servisu a zaplatí jeho opravu, případně zařídí převoz cyklisty do a ze zdravotnického zařízení.

Pojišťovny se ale liší tím, kolik jsou ochotné za opravu kola zaplatit, nebo jakou vyžadují spoluúčast majitele kola. Například limit pro opravu kola je u jedné pojišťovny 20 000 korun, limit pro transport majitele pak 10 000 korun.

Tipy, jak si usnadnit jednání s pojišťovnou:

  • Kola parkujte na místech, která jsou k tomu určená.
  • V noci nenechávejte kolo na otevřeném prostranství. Zabezpečte ho kvalitním zámkem. Takto zaparkované kolo si vyfoťte, ať máte pro případ krádeže dokumentaci pro pojišťovnu.
  • Krádež neprodleně oznamte pojišťovně a policii – pojišťovna může vyžadovat o krádeži policejní protokol.
  • Zloděje může odradit, pokud z kola například sundáte sedlo nebo v případě elektrokol odejmete baterii. Kolo je možné registrovat například v Centrálním registru jízdních kol, což může pomoci k jeho vypátrání. Dnes jsou také dostupné čipy udávající polohu kola prostřednictvím GPS nebo syntetická DNA ve spreji, kterou lze kolo označit pro jeho pozdější identifikaci. Při využití těchto řešení nabízejí vybrané pojišťovny i slevy z pojistného.

Zdroj: BrokerTrust