Při aktualizaci pojistky u nemovitosti na hypotéku je důležitá i vinkulace

Vinkulace pojistky (ilustrační foto)

Vinkulace pojistky (ilustrační foto) Zdroj: Shutterstock

Protože ceny bytů a rodinných domů v Česku rostou, odborníci doporučují domácnostem zrevidovat si své pojistné smlouvy na ně. Což platí zejména u bytů a domů pořízených na hypotéku, které byly uzavírány často před mnoha lety. Přitom je ale třeba dávat také pozor na vinkulaci.

Praxe ukazuje na problémy, kdy si domácnosti zatížené hypotékou chtějí upravit pojistné smlouvy tak, aby v nich pojistné částky odpovídaly aktuálním cenám stavebních prací, materiálu u rodinných domů a cenám bytů. Problémy přitom nejsou ve změně pojistné smlouvy, ale vyvstávají u vinkulace pojistného plnění.

Potřebujete opravdu dobrou pojistku? Poradíme vám s jejím výběrem

Vinkulací si banka, která poskytne hypoteční úvěr, zajišťuje postoupení pojistného plnění v její prospěch ve chvíli, kdy dojde k pojistné události. Banky si touto formou oprávněně chrání své finanční pohledávky, a to už i během výstavby nemovitosti, na kterou poskytují úvěr.

Uzavřít smlouvu o vinkulaci pojistného plnění k pořízené nemovitosti na hypotéku, je přitom stejná povinnost jako je nemovitost pořízenou na hypotéku pojistit.

Staré a nové smlouvy

Podle odborníků je běžné, když pojišťovna při změně pojistné smlouvy u pojištění reality pořízené na hypotéku zruší starou smlouvu a vystaví novou. Klient pojišťovny na tom dle jejich slov nic netratí. Naopak může získat lepší pojistné podmínky, protože servis a nabídka pojišťoven se v čase zlepšují. Lidé by si ale měli vždy zkontrolovat číslo smlouvy a zároveň automaticky myslet i na to, že dostanou-li novou pojistnou smlouvu, je potřeba řešit i vinkulaci.

U starších smluv byla praxe taková, že klient měl povinnost předat do banky pojistnou smlouvu. Banka pak připravila formulář Souhlas s vinkulací a po jeho podpisu mohla pojišťovna pojistnou smlouvu zavinkulovat ve prospěch banky.

Naopak u novějších úvěrových smluv (pouze u některých bank) se podle něj souhlas s vinkulací vyslovuje už jako součást úvěrové smlouvy. Klient je tak pouze povinen poslat pojistnou smlouvu do banky a banka si již vinkulaci řeší napřímo s pojišťovnou.

Tip: Před výběrem hypotéky si nabídky na trhu porovnejte. Pomůže vám naše hypoteční kalkulačka

Co platí vždy

Pojišťovna nikdy sama neřeší vinkulaci za klienta nebo za banku. A to ani v případě, že ruší původní pojistnou smlouvu, na které vinkulace je. Pojišťovna má pouze povinnost oznámit zrušení vinkulované pojistné smlouvy bance. To znamená, že zodpovědnost za splnění této podmínky plynoucí ze smlouvy o hypotéce nese plně klient pojišťovny. A v případě, že tuto podmínku nesplní, banka mu naúčtuje sankční poplatky.

Autor je analytikem neživotního pojištění skupiny Partners.