Průzkum: Češi podceňují kontroly kotlů. Hrozí přitom pokuty i ztráta záruky

Plynový kotel (ilustrační foto)

Plynový kotel (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

České domácnosti stále podceňují pravidelné kontroly kotlů. A to jak plynových, tak i těch na tuhá paliva.

Pouze polovina Čechů si dle průzkumu společnosti E.ON nechává jednou za rok odborně prohlédnout kotel. Každoročními prohlídkami přitom může být podmíněna záruka nebo plnění pojistných událostí.

Zatímco u plynových kotlů jsou pro domácnosti každoroční prohlídky a revize nepovinné, kotle na tuhá paliva musejí projít revizí každé dva roky. V opačném případě hrozí domácnosti pokuta ve výši 20 000 korun, dokonce může dojít až vynucené kontrole kotle pracovníky obecního úřadu.

Pravidelné kontroly kotlů se ale doporučují hlavně pro zachování jejich bezporuchového provozu během zimní sezóny a doporučují je také výrobci a prodejci kotlů. Ti navíc mohou pravidelné prohlídky kotle požadovat a podmiňovat jimi případné záruční opravy. Potvrzení o kontrole může být i podmínkou v případě plnění případných pojistných událostí.

„Záruku na výrobek poskytuje prodejce a náklady na opravy potom řeší podle smlouvy s výrobcem zařízení. Záruka je stanovena zákonem na 2 roky, nicméně v návodech bývá požadavek nebo doporučení na pravidelnou kontrolu zařízení uveden,“ popisuje praxi výrobců Mojmír Krátký, výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky.