Průzkum: Poplatky za výběr nám vadí

Výběr z bankomatu

Výběr z bankomatu Zdroj: David Vagaday/E15

Většina z nás považuje poplatky za výběr z bankomatu jako nesmyslné a neoprávněné. Poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky vadí devíti z deseti Čechů, třetině připadá přehnaně vysoký. Právě kvůli tomuto poplatku čtvrtina Čechů omezuje výběry z bankomatů. Vyplynulo to z průzkumu Raiffeisenbank.

Výběry z bankomatů v posledních letech dost omezujeme. Téměř čtvrtina z nás jde k bankomatu maximálně jednou za tři měsíce a nižší počet výběrů než před dvěma lety uvádí 40 procent respondentů. „Důvodem poklesu jsou podle čtvrtiny dotazovaných poplatky za výběr z bankomatů jiné banky a jejich výše, s níž jsou nespokojeni,“ vysvětluje Roman Přeučil, produktový manažer Raiffeisenbank.

29 procent dotázaných si myslí, že poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky je vysoký. Kupodivu jenom každý třetí držitel karty má výběry zdarma u bankomatů všech bank. Poplatek za výběr z bankomatu mateřské banky je nesmyslný pro 91 procent držitelů karet. Pochopitelnější je, že bychom měli platit za výběr u konkurenční banky, ale i tak s tím nesouhlasíme ve více než třech čtvrtinách. Nejvíce negativně se k poplatkům staví starší generace. A logicky čím vyšší máme příjmy, tím méně řešíme, k jakému bankomatu si zajdeme vybrat. Bez ohledu na cenu výběru.

Jak jsme na tom s hotovostí

I přesto, že kartou platíme dost často, stále u nás převažuje zvyk mít v peněžence alespoň nějakou hotovost. Vždy ji při nakupování má skoro polovina dotázaných. Pouze každý desátý u sebe má peníze jen zřídkakdy. „Nejčastěji u sebe nosíme částky v rozmezí dvou set korun až jednoho tisíce. Více peněz pak najdeme v peněženkách mužů než žen. Téměř polovina mužů přitom uvádí, že se i s větším obnosem cítí bezpečně,“ říká Roman Přeučil.