Více než třetina Čechů je bez úspor, třetině vydrží peníze měsíc

Twisto

Twisto Zdroj: Twisto

Twisto karta a náranek
Twisto - průzkum koronavirus
Twisto - průzkum koronavirus
Twisto - průzkum koronavirus
Twisto karta
10
Fotogalerie

Polovinu lidí zřejmě čekají finanční potíže, většině chybí finanční rezervy. 71 procent lidí hodnotí svou připravenost na pandemii jako nedostatečnou.

Fintech společnost Twisto provedla bleskový průzkum, ze kterého vyplynulo, že rezervy na více než 2 měsíce má jen 21 procent oslovených Čechů, celých 35 procent přitom nemá finanční rezervu žádnou. Průzkum proběhl koncem března a zúčastnilo se ho 251 respondentů všech příjmových skupin. Jen 7 procent dotázaných prý změny na svých příjmech nepocítí.

Čísla potvrzují hypotézu, že lidé v Česku na náhlou krizovou situaci nebyli dostatečně připraveni. „35 procent lidí nemá rezervy žádné, 27 procent s nimi zvládne vyžít jeden měsíc a 14 procent dva měsíce. Naši spoluobčané bohužel nemají peníze bokem - a drtivých 92 procent si myslí, že by měli více šetřit a vytvářet si zásoby,” přibližuje výsledky průzkumu Michal Šmída, šéf Twista.

Průzkum zároveň odhalil, že se zákazníci příliš nehrnou do virtuálních nákupů, a to navzdory plošnému uzavření prodejen. Téměř čtyři pětiny respondentů uvedlo, že nezačali nakupovat více online, což odráží současnou nejistou situaci. Když už Češi na internet pro nákup vyrazí, oproti dřívějšku shánějí hlavně potraviny, drogerii a elektroniku.

Twisto je služba pro odložené placení, mimo jiné umí i detailně sledovat výdaje, což se v dnešní době jedoduše hodí.