Za čekání na letišti jen bageta? Ani náhodou

Boeing 373 Turkish Airlines.

Boeing 373 Turkish Airlines. Zdroj: Profimedia.cz

Ke vzniku žilní trombózy nejvíc přispívá dlouhé, několikahodinové sezení bez pohybu.
2
Fotogalerie

Pokud uvíznete na letišti kvůli zpožděnému letu, máte nárok na občerstvení a telefonní hovory. V případě, že musíte čekat i přes noc, musí vám dopravce zajistit ubytování v hotelu a také vás do něj dopravit.

Jestliže se váš let zpozdí o více než dvě hodiny, máte právo na občerstvení a dva telefonické hovory zdarma. Dopravci to většinou řeší bagetou, nebo lístky do letištních fastfoodů. To ale neznamená, že už nemáte nárok na odškodnění za zpožděný let nebo další péči. O kompenzaci žádejte po návratu domů.

Pokud je let zpožděn přes noc, musí vám dopravce zajistit nocleh. Jestliže vám není automaticky nabídnut, určitě se ozvěte, protože jinak je dost možné, že noc strávíte na sedačkách na letišti. I zde platí, že nárok na odškodné dle nařízení máte i případě, že se leteckou společností necháte ubytovat.

„Pokud bys vás letecká společnost ubytovat odmítla, nebo by se o vás nikdo nestaral, můžete si ubytování také zajistit na vlastní náklady a následně požadovat jejich proplacení,“ uvádí Eva Jurčíková za společnost Vašenároky.cz.

Ztracené či poškozené zavazadlo? I za to dopravce zaplatí

Pokud dopravce ztratil nebo poškodil vaše zavazadlo, i v tomto případě máte právo na kompenzaci. Částka na odškodném se v této věci může vyšplhat až na 36 500 korun. Záleží na tom, jak moc je zavazadlo poškozené či co jste v něm měli, pokud došlo k jeho ztracení.

„Když se zavazadlo jen zpozdí, nárok na odškodnění máte také, jeho výše se bude odvíjet od skutečné škody, která vám nepřítomností zavazadla vznikla (koupě nového kartáčku, make-upu či plavek). Pozor si však musíte dát na lhůty, které se se zavazadly pojí. Poškozené zavazadlo musíte reklamovat u dopravce do 7 dní, po 21 dnech do příletu letadla se zpožděné zavazadlo stává ztraceným,“ vysvětluje Eva Jurčíková.