Za zpožděný let můžete žádat náhradu. Přečtěte si, kdy vzniká nárok na odškodnění

Letadlo

Letadlo Zdroj: profimedia.cz

Cestování letadlem
Vnitřek letadla
Letadlo z Brna sjelo v Burgasu z ranveje. Cestující: Řecký pilot nebrzdil?
Letadlo z Brna sjelo v Burgasu z ranveje. Cestující: Řecký pilot nebrzdil?
V letadle na cestě z Hurghady se objevil kouř, na 300 Britů bylo evakuováno (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

V loňském roce Češi řešili zpožděné lety šestkrát více než zrušené. Nejčastěji zpoždění způsobila technická závada na letadle. Cestující nejčastěji za tuto komplikaci získali odškodnění ve výši 250 eur. Nejvíce problémů se zpožděním bylo mezi Prahou a Londýnem. Kompenzaci za problémy spojené se zpožděním se nám podařilo bez přispění soudu získat v 71 procentech případů. To vše vyplývá z databáze společnosti Vašenároky.cz.

Tato společnost v roce 2016 řešila přes tři tisíce případů zpožděných a zrušených letů. O zpožděný let šlo v 84 procentech případů, 15 procent cestujících chtělo odškodnění za let zrušený a 1 procentu případů byl odepřen nástup na palubu letadla a přesměrovaný let.

Jako nejčastější důvod zpoždění letů byla právě zmiňovaná závada letadla. Cestující však v 90 procentech nevěděli, o jakou závadu jde. „Cestující se v drtivé většině případů přesný důvodu zpoždění nedozví, mívávají jen neúplně informace, že se něco opravovalo nebo něco nefungovalo,“ říká právník Petr Novák z Vašenároky.cz. Druhým nejčastějším důvodem zpoždění, kdy cestující žádali odškodnění, bylo zpoždění předcházejícího letu.

Jaká byla částka na odškodném

Nejčastěji klienti inkasovali 250 korun, tedy asi 6 750 korun. „Za zpožděné a zrušené lety může cestujícím vzniknout nárok na kompenzaci od 250 do 600 eur. Výše odškodnění se odvíjí od délky letu. Mezievropské lety, které jsou mezi českými cestujícími nejčastější, jsou většinou do 1 500 kilometrů. Této vzdálenosti odpovídá odškodnění právě ve výši 250 eur,“ vysvětluje právník. Odškodnění za zpožděný či zrušený let stanovuje Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004 ze dne 11. února 2004.

„Aby nárok na odškodnění vznikl, nesmí být zpoždění či zrušení způsobeno takzvanými mimořádnými okolnostmi a let musí být uskutečněn buď evropským dopravcem, nebo z území Evropské unie, Norska, Islandu a Švýcarska,“ dodává právník Novák. Finanční kompenzace se pohybuje od 250 do 600 eur na osobu podle letové vzdálenosti. Odškodnění za zpožděné lety lze řešit až 3 roky zpětně.