Banky po růstu sazeb ČNB začaly zvedat úročení spořicích účtů

Peníze

Peníze Zdroj: profimedia.cz

Některé banky v souvislosti s růstem úrokových sazeb České národní banky začaly zvyšovat úročení spořicích účtů. V těchto dnech zvýšila jejich úročení Raiffeisenbank, vyplývá z odpovědí peněžních ústavů na dotaz ČTK. Základní úroková sazba ČNB, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla loni po pěti zvýšeních na 1,75 procenta.

Raiffeisenbank začala od 1. ledna nabízet spořicí účet s úrokovou sazbou tři procenta ročně, tedy nejvyšší na trhu, řekla ČTK mluvčí banky Petra Kopecká. Nabídka platí pro všechny klienty, kteří si v bance otevřou osobní účet eKonto Komplet nebo eKonto Smart. Toto úročení se vztahuje na spořenou částku do 150 000 korun po dobu šesti měsíců.

„Zvyšovaní úrokových sazeb ČNB se postupně začínají promítat i do zvedání úrokových sazeb na vkladech. Zatímco v roce 2018 banky začaly postupně zvedat úrokové sazby u hypoték a úvěrů, u spořicích účtů a termínovaných vkladů k tomu tak rychle nepřistupovaly. Aktuálně začínají některé banky projevovat zájem o nové vklady klientů,“ uvedl analytik Chytrého Honzy Jiří Pospíšil. Pro fyzické osoby u nových vkladů na spořicích účtech byla podle jeho statistiky průměrná úroková sazba na konci listopadu 0,26 procenta.

ING Bank nyní nabízí všem novým klientům dvě procenta na šest měsíců pro částku do 300 000 korun bez dalších podmínek. „Situaci na trhu pozorně sledujeme,“ dodal mluvčí banky Pavel Heřmanský.

Banka Creditas nabízí na spořicím účtu základní úrokovou sazbu 0,8 procenta. Pokud vklad přesáhne 750 000 korun, je částka nad touto hranicí úročena sazbou 1,1 procenta. „Zvýšení úroků na spořicím účtu plánujeme,“ uvedla ředitelka retailového bankovnictví Věra Pavlišová.

Zhodnocení 0,5 procenta na spořicím účtu mohou získat klienti Moneta Money Bank, pokud jim na účet chodí měsíčně alespoň 7000 korun. Klienti s prémiovým běžným účtem mohou dosáhnout na 1,1 procenta při zůstatku do 999 999 korun při měsíčním příjmu nejméně 35 000 korun a aktuální hodnotě podílových listů nejméně 500 000 korun. „V tuto chvíli zvýšení úrokových sazeb spořicích účtů neplánujeme, do budoucna tento krok nevylučujeme,“ uvedl mluvčí banky Jakub Švestka.

Sberbank při zůstatku do 300 000 korun nabízí u některých produktů úročení 1,03 procenta. „Situaci na trhu depozit průběžně vyhodnocujeme, proto od 3. ledna výrazně zvyšujeme sazby korunových termínovaných vkladů pro retailové klienty,“ sdělil šéf komunikace banky Jan Hainz.

Air Bank nabízí u spořicích účtů bonusovou sazbu jedno procento pro zůstatky do 250 000 korun a 0,2 procenta nad 250 000 korun. Bonusovou sazbu klient získá, když pětkrát za měsíc zaplatí platební kartou Air Bank. „V tuto chvíli změnu úroků naplánovanou nemáme,“ uvedla mluvčí Air Bank Jana Karasová.

ČSOB poskytuje spoření s bonusem, kde lze získat sazbu 0,41 procenta (0,01 procenta plus bonus 0,2 procenta za vedení běžného účtu a další 0,2 procenta za investice). Nabízí také produkt se sazbou 2,4 procenta platnou na jeden rok. Podmínkou je ale investice ve stejné výši, jako je vklad na spořicí účet.

České domácnosti měly loni u bank uložen rekordní objem vkladů, který přesáhl 4,4 bilionu korun. Spořicí účty převážně kvůli malým výnosům za termínovanými vklady a vklady ze stavebního spoření zaostávají.