Fio banka zvyšuje úrokové sazby, nejvyšší úrok je ale jen pro bohaté

Fio banka

Fio banka Zdroj: SJu, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Fio Banka
2
Fotogalerie

Fio banka v reakci na rostoucí úrokové sazby na trhu zvyšuje úroky na spořicím účtu. Současně zavádí rostoucí pásmové úročení, kdy úrok roste s výší vložené částky. Lze tak dosáhnout až na úrokovou sazbu 0,60 procenta, ovšem až u vkladu nad 10 milionů korun.

Na Fio kontu pro fyzické osoby v českých korunách lze tak dosáhnout úrokových sazeb 0,45 – 0,60 procenta. Nejnižší sazbou jsou úročeny vklady do jednoho milionu korun. Úrok 0,55 procenta náleží úsporám od jednoho do deseti milionů korun. Nad tuto hranici se pak dostanete na úrok 0,60 procenta. Dosud byla sazba na Fio kontu ve výši 0,25 procenta.

Právnickým osobám se prostředky na spořicích účtech budou nyní úročit sazbami 0,35 – 0,50 procenta, pásma jsou totožná jako u fyzických osob. Kromě spořicího účtu Fio banka zvedá úrokové sazby i na termínovaných vkladech, u kterých je možné dosáhnout na roční úrokovou sazbu až 0,85 procenta.

Navýšení sazeb je jistě chvályhodné. Otázkou ale zůstává, jaké bude využití třeba právě onoho nejlépe úročeného pásma. Kdo potřebuje jako rychlou rezervu – pro kterou mají dle odborníků spořicí účty sloužit, částku v řádu milionů. Fio tak jde proti proudu, kdy většina bank (kromě Creditas) nabízí vyšší úroky pro nižší vklady, často do 200 či 300 000 korun.

Pokud vás zajímá zhodnocení dalších bank, kdo aktuálně nabízí nejlepší úrokovou sazbu, podívejte se na článek Srovnání spořicích účtů: Jaké úroky banky nabízejí?