Obliba „vkladomatů“ stoupá, klienti přes ně loni na své účty vložili miliardy

bezkontaktní výběr z bankomatu

bezkontaktní výběr z bankomatu Zdroj: ČSOB

Budou banky zdražovat výběry z bankomatů? Některé už zdražily
2
Fotogalerie

Výběr hotovosti z bankomatu je všední záležitost, méně už opačný směr – vklad hotovosti na účet jeho prostřednictvím. Nejde o žádnou novinku, vkladové bankomaty u nás provozuje například Česká spořitelna, ČSOB, Raiffeisenbank, Moneta, Unicredit Bank, mBank, Air Bank a také Komerční banka. A právě posledně jmenovaný ústav hlásí vzrůstající oblibu tzv. vkladomatů (DATM), respektive možnosti skrz něj hotovost na účet vkládat. Za rok 2016 zaznamenala „Komerčka“ padesáti procentní meziroční nárůst objemu vložených peněz, celkem její klienti tímto způsobem uložili přes 12 miliard korun.

Celkový počet vkladových transakcí za minulý rok dosáhl hodnoty tři čtvrtě milionu. Komerční banka se chlubí nejširší sítí vkladových bankomatů, celkem jich má dvě stovky a letos jich plánuje zprovoznit dalších 60. 

Za Komerční bankou zaostává ČSOB, která může nabídnout 164 vkladomatů i Česká spořitelna, která má aktuálně zhruba o padesát vkladových bankomatů méně než Komerční banka. Unicredit bank provozuje zhruba stovku vkladových bankomatů.

Raiffeisen bank jich na začátku letošního roku měla jen dvě desítky. Už se ale nechala slyšet, že na konci roku 2017 jich chce mít přes padesát. Rozšiřovat plánuje i mBank, která má aktuálně 14 vkladových bankomatů. Je to ale stále více, než Sberbank, ta měla na konci loňského roku pouhý jeden vkladomat. Air Bank má vkladomaty na svých čtyřiatřiceti pobočkách.