Finanční správa chce omezit činnost finančních úřadů v 34 obcích

Finanční úřad.

Finanční úřad. Zdroj: Profimedia

Finanční správa navrhuje od roku 2020 omezit činnost 34 územních pracovišť finančních úřadů. Plánuje tak ušetřit 686 milionů korun. Opatření by nemělo mít zásadní dopad na služby poskytované veřejnosti, informovalo dnes v tiskové zprávě Generální finanční ředitelství (GFŘ). Podle něho jde o předběžný návrh, o němž chce generální ředitelka správy Tatjana Richterová mluvit se starosty dotčených obcí.

"Jsme připraveni vyslechnout případné návrhy či stanoviska ze strany zástupců územních samospráv a až po ukončení těchto jednání budeme moci s plnou odpovědností rozhodnout, která pracoviště budou převedena do optimalizovaného režimu," uvedla v tiskové zprávě Richterová.

V omezeném režimu tak plánuje finanční správa zajištění činnosti uvedených územních pracovišť pro veřejnost v úředních dnech minimálně dvěma pracovníky, v případě potřeby pak dočasně činnost rozšířit. Změny v činnosti úřadů souvisí s plánem snížit počet pracovníků a provozních nákladů finanční správy.

V současnosti má finanční správa 201 územních pracovišť. Správa přitom nyní upozornila, že má v porovnání se sousedními zeměmi jednoznačně nejhustší síť územních pracovišť, a to 20,5 na jeden milion obyvatel. Slovensko má podle správy na jeden milion obyvatel 14,8 kontaktních míst, Polsko 10,8, Rakousko a Bavorsko osm a z ostatních států má například Dánsko pouze 5,5 pracovišť na milion obyvatel.