Firmy musejí mít ode dneška zaevidovány své skutečné vlastníky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Od dnešního dne již všechny obchodní korporace nebudou moci pokračovat v podnikání, pokud nebudou mít správně evidovány údaje o svých skutečných majitelích. V případě porušení těchto nařízení, jim hrozí sankce. 

Po dnešním dni musí mít již všechny obchodní korporace správně zaevidovány údaje o svých skutečných majitelích. V opačném případě nemohou tyto obchodní korporace vyplácet podíly na zisku a jejich skuteční majitelé nemohou hlasovat na jejich valných hromadách, ani rozhodovat jako jediní společníci, a to přímo či prostřednictvím dceřiných společností.

„Omezení platí obdobně také pro všechny společníky – právnické osoby, které pokud nemají zapsaného žádného skutečného majitele, pak nemohou hlasovat na valných hromadách, ani rozhodovat jako jediní společníci, současně nemohou být ani příjemci podílů na zisku. K nápravě chybějícího či nesprávného zápisu v evidenci skutečných majitelů může vyzvat i soud, v případě neuposlechnutí výzvy hrozí pokuta ve výši až 500 000 korun,“ varuje advokátka Lenka Sklenářová z pražské pobočky mezinárodní advokátní kanceláře Noerr.