Jak výhodně pronajmout byt

Byty

Byty Zdroj: profimedia.cz

Byty
Byty
Byty
Ilustrační foto
Ilustrační foto
8
Fotogalerie

Doba, kdy se majitelé bytů přetahovali o potenciální nájemníky, je dávno pryč. Vzhledem k tomu, že je v tuto chvíli po pronájmech velmi silná poptávka, mohou si majitelé bytů klást přísnější podmínky.

Poptávka po nájemním bydlení v Česku v posledních zhruba třech letech prudce vzrostla, a to především vlivem stále vyšších cen nemovitostí. Tento trend ještě zesílil po 1. říjnu 2018, kdy začaly na základě doporučení České národní banky (ČNB) platit přísnější podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů.

Dá se očekávat, že zájemců bude mít majitel i několik desítek, nejúspěšnější inzeráty však například na Bezrealitky.cz nasbíraly i 650 zájemců. V první řadě je tedy důležité udělat si v nabídkách pořádek, což sice může zabrat nějaký ten čas, ale vyplatí se to. V užším výběru je pak na místě zjistit, zda je například zájemce kuřák či chovatel nějakého domácího zvířectva.

„Než se pak pro zájemce definitivně rozhodne, doporučuji určitě osobní schůzku. Majitel by s měl zeptat i na to, proč odchází z předchozího bytu, a doptat se na další podrobnosti. Zároveň by měl narovinu říct svou představu o pronájmu či případném zvyšování nájmu v čase. Čím upřímnější rozhovor bude, tím lépe to pak bude fungovat,“ radí Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.cz.

Psí chlupy ale zdaleka nejsou tím nejhorším, čemu může majitel pronajímané nemovitosti nedobrovolně čelit. „Je třeba myslet na to, že ani neplatiče není snadné z bytu okamžitě dostat a pro pronajímatele může už jeden nezaplacený nájem znamenat značné finanční potíže. O to víc, pokud například na danou nemovitost splácí hypotéku,“ upozorňuje Jan Martina z pražské pobočky společnosti M&M Reality.

Nemějte proto strach požadovat po zájemci další garance, například reference od zaměstnavatele, ale třeba i výpis z bankovního konta či z registru neplatičů. „Pokud je vám nepříjemné takové věci po lidech vyžadovat, je lepší obrátit se na realitní kancelář, která zájemce prověří za vás,“ dodává Jan Martina.

Vyšší právní ochrana

Je třeba počítat s tím, že právní úprava nájemního vztahu je postavena na základní premise, a to že nájemce bytu je slabší smluvní stranou nájmu a tím pádem si zasluhuje vyšší ochranu svých práv.

„Z toho vyplývá, že v obecné rovině není možné zkracovat nájemcova práva stanovená občanským zákoníkem. Nelze si například sjednat další výpovědní důvody nad rámec zákona, takové ujednání by bylo nezávazné a nevymahatelné. Zákoník dále k ochraně nájemce výslovně stanoví, že si strany nemohou sjednat smluvní pokutu ve vazbě na porušení některé z povinností nájemce,“ upozorňuje Lukáš Štrajt, vedoucí právního oddělení společnosti M&M Reality. Jinými slovy, majitel nemá možnost zakázat nájemníkovi v bytě například kouřit, nebo chovat zvířata, respektive nemá pro to oporu v zákoně.

Jak získat maximální nájemné

Přestože dnes bez nadsázky platí, že dobrý byt se pronajme během několika dní, i tak je dobré se na pronájem připravit. Vždy je totiž šance, že majitel získá zájemce, který bude ochoten zaplatit výrazně více, než je nájem v dané lokalitě. Pronajímatel by proto neměl podceňovat fotografie bytu, přehled dispozičního uspořádání, ale také informace o domu či lokalitě včetně hezkých míst v bezprostředním okolí.

Výběr bytu

„Pokud bychom se bavili o fázi výběru nemovitosti vhodné k pronajímání, tak dobře koupený byt v panelovém domě může dnes svému majiteli vynášet stejně, jako byt v secesním cihlovém domě, s tím rozdílem, že jeho pořizovací cena byla o polovinu nižší. A nutno dodat, že i v uvozovkách méně pěkný byt s měsíčním nájmem třeba o jen 1000 korun nižším se pronajme stejně rychle. Což vede k zamyšlení, zda se lidem vyplatí investovat do bytu, který se chystají pronajímat, statisíce na kompletní rekonstrukci. Zda není rozumnější udělat jen nezbytné základní úpravy v řádech desetitisíců, když rozdíl v měsíčním nájemném nakonec činí třeba jen tu tisícovku. S nižší investicí navíc odpadá obava, že nájemníci byt vybydlí,“ říká Jan Martina z pražské pobočky společnosti M&M Reality.