Nájemní byt: Může pronajímatel zakázat návštěvy?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Co se týče návštěv, tak ty vám pronajímatel bytu samozřejmě zakázat nemůže. Jinak to ale je v případě, kdy by u vás měla bydlet další osoba. K tomu potřebujete od pronajímatele bytu souhlas. Kde je ale hranice mezi návštěvou a dalším nájemníkem v bytě? Jaký je přijatelný počet osob v bytě? dTest radí.

Pronajímatel nemá právo vám zakázat vodit si do bytu návštěvy. A to ani v případě, kdy nájemní smlouva obsahuje ustanovení o tomto zákazu. „Nájemce nemusí zákaz návštěv daný smlouvou nebo požadovaný pronajímatelem třeba i jen ústně dodržovat, stejně tak není povinen pronajímateli návštěvy hlásit,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Návštěva versus další nájemník

Pokud by další osoba v bytě trvale žila, je už nutný souhlas pronajímatele. Výjimkou je situace, kdy se jedná o takzvanou osobu blízkou, tedy typicky manžela či manželku, rodiče nájemce či dítě. V tomto případě není souhlas zapotřebí. V bytě ale může bydlet jen takový počet osob, který je únosný z hlediska hygieny a komfortu. To se určuje podle výměry bytu i podle jeho dispozice. Tedy počtu pokojů a koupelen. Někdy může hrát roli i výška stropů.

Z hlediska odlišení návštěvy od člena nájemcovy domácnosti může být rozhodující, jak dlouho se dotyčná osoba v bytě zdržuje. Někdy se může uvádět, že pokud se osoba zdrží déle než dva měsíce, už nejde o návštěvu. „Například ale návštěva ze zahraničí by mohla trvat i déle. Rozhodující tak může být to, jaké věci mají dotyčné osoby v bytě nebo jestli mají i jiný byt, ve kterém bydlí. Tyto skutečnosti se v případě sporu musí prokazovat, což může být problematické,“ konstatuje Lukáš Zelený.

Patří také dodat, jestliže vašeho pronajímatele neinformujete o zvýšení osob v bytě, může mít právo dát vám z nájmu výpověď.