Kolik stojí koupit si akcie a ETF? Velké srovnání českých brokerů

Zdroj: Shutterstock

Burzovní svět letos již přivítal a stále vítá zástupy nováčků, které zejména volatilní chování akciových trhů láká pustit se do investičních vod a pokusit se smysluplně zhodnotit své úspory. Jednou z velkých nástrah však pro ně mohou být poplatky.

Nezkušený a nepozorný investor může již jen díky špatnému výběru brokera utopit citelnou část svého prvního účtu v poplatcích, kterým by se teoreticky bylo možné vyhnout. Zejména v případě intradenního obchodování se poplatky za nákup a prodej (RT) akcií mohou velmi rychle nasbírat a za měsíc ukousnout nemalou část vašeho investičního kapitálu.

X-TRADE BROKERS

XTB zavedlo od října 2020 obchodování s fyzickými akciemi a ETF bez transakčních poplatků (komisí), a to při měsíčním obratu do 100 000 EUR. Aby si mohl každý dobře představit, jak bezkomisní obchodování akcií u XTB v praxi probíhá a vypadá, zkusili jsme na příkladu teoretických nákupů akcií tohoto brokera porovnat s u nás populární konkurencí:

Patria

Patria Finance můžete zvolené akcie nakoupit přímo skrz online webovou platformu, která je ve srovnání s rovněž nabízeným call centrem či makléřem nejlevnější variantou. Alternativou může být platforma MobileTrader, kterou Patria nabízí pro smartpohony. Zároveň vám umožní obchodovat na více než 30 různých burzách z celého světa.

V závislosti na tom, na jaké burze se rozhodnete obchodovat, se pak liší i jednotlivé poplatky. Řekněme, že máte zájem nakoupit na Pražské burze akcie společností MONETA a ČEZ. Pro potřeby srovnání budeme u všech uvedených příkladů obchodních pozic ignorovat možný spread, jelikož ten je vždy plně v rukou trhu a není proto možné započítávat jej k poplatku brokerské společnosti.

Ale zpět k našemu obchodu. Nákup akcií online je do částky 99 999 Kč zpoplatněn 0,45 % (minimum 80 Kč) objemu realizovaného obchodu, při telefonickém nákupu činí poplatek 0,55 % (minimum 250 Kč) a skrz makléře 0,65 % (minimum 550 Kč). Pokud byste tedy hypoteticky chtěli za 10 000 Kč nakoupit akcie MOMENTA a za dalších 10 000 Kč pořídit akcie ČEZ, vyjde vás nákup každého titulu na 89 Kč. Vaše náklady na otevření obou pozic tak budou ve výši 0,89 %.

X-TRADE BROKERS

Stejně jako u prakticky všech poskytovatelů, i u Patrie platí, že čím vyšší je objem vámi realizovaného obchodu, tím nižší bude procentuální část poplatku. Proto je potřeba mít na paměti, že případné pravidelné měsíční nakupování akcií za nižší sumu bude znamenat, že vaše celkové náklady na pouhé otevření pozice budou tvořit nemalou procentuální část z investované částky. Při investování 5000 Kč měsíčně se poplatek za pokyn dostane zhruba ke 100 Kč, což již znamená náklad na obchod ve výši 2 %. Další důležitou informací je, že poplatek za "pokyn" neznamená poplatek za celý obchod. Otevření pozice je jeden pokyn a její následné uzavření druhý pokyn. Provádět za takových podmínek pravidelně velké množství malých obchodů se tak dlouhodobě spíš nevyplatí, neboť nemalou procentuální část vašeho účtu spolknou právě tyto poplatky.

X-TRADE BROKERS

V neposlední řadě je vhodné podotknout, že náš vzorový obchod proběhl na tuzemském trhu, kde jsou poplatky ve srovnání se zahraničními burzami nejlevnější. Zadání pokynu na americkou burzu Nasdaq či NYSE již kupříkladu vyjde až do objemu 299 999 Kč. Paušálně na 14,90 dolaru, neboli 350 Kč.

Kompletní Sazebník poplatků Patria Finance je k dispozici zde.

Degiro

Také Degiro svou obchodní platformou drží standard trhu, takže se k ní bez problémů dostanete online i skrz mobilní aplikaci. Pokud se opět zaměříme primárně na akcií a ETF, tak DEGIRO nabízí většinu hlavních akciových burz z Evropy, USA, Kanady, Austrálie, Japonska a z méně známých například i Hongkong, Singapur nebo například Turecko.

Poplatek u pokynů za akciové tituly je dvousložkový, za každý pokyn bez ohledu na velikost pokynu zaplatíte fixní poplatek, který je v rozmezí 0,50 až 10 eur v závislosti na příslušné podkladové burze. Druhá složka poplatku odpovídá procentuální části z nominální hodnoty obchodu (počet akcií * cena). Tato část poplatku je v rozsahu od 0,03 % do 0,16 %

Pro většinu evropských burz má DEGIRO stanovenou maximální výši poplatku. Například pro akcie nakoupené v České republice je to 830 Kč a pro ostatní významné evropské burzy jde o 60 eur. Maximální poplatek je definovány u zhruba dvou třetin nabízených podkladových burz

V případě nákupu akcií z amerických či kanadských burz je procentuální složka poplatku nahrazena poplatkem za jeden kus akcie. V případě populárních amerických akcií tak například celkový poplatek bude kalkulován následovně: 0,50 EUR + 0,004 USD za každou akcii.

Uživatelé DEGIRA zároveň musí jednou ročně zaplatit 2,50 eur jako poplatek za obchodování na zahraničních burzách (pokud tak činí). Veškeré obchodní účty jsou vedené v eurech, nicméně konverze z/na české koruny jsou zcela zdarma. V případě, že na účtu budete mít jinou němu než českou korunu či euro, pak si už za konverzi DEGIRO účtuje poplatek ve výši 10 EUR + 0,02 % při manuálním převodu, respektive 0,10 % při využití jeho funkce Auto FX trader.

X-TRADE BROKERS

I nabídka ETF titulů je zpoplatněna dvousložkově, a to následovně: 2 € + 0,03 % pro všechny ETF tituly. DEGIRO umožňuje jeden pokyn měsíčně bez poplatku na vybraných ETF titulech, jejichž seznam společnost nabízí zde.

Reálná data jsou pro klienty zdarma u přibližně třetiny všech nabízených burz. U ostatních jsou zpoplatněna v částkou v rozsahu 1,5 až 8 eur měsíčně. Pokud reálná data ke svému obchodování nepotřebujete, můžete zdarma využívat zpožděná data, jež za reálnými zaostávají o 15 minut. 

Vedení účtu je bez poplatku, další doplňkové služby jsou z většiny zpoplatněné. Co maličko překvapí, je poplatek 5 euro za výpis emailem a také poplatek za převod portfolia k DEGIRU ve výši 10 eur za každou jednu pozici.

Na závěr si opět můžeme uvést několik příkladů celkových nákladů při nákupu akcií. Řekněme, že máme u DEGIRA otevřen korunový účet a nakoupíme si skrz jeho platformu 30 kusů akcií ČEZ při ceně 443 Kč/ks. Poplatek za pokyn bude činit 14 Kč. V případě eurového účtu by poplatek za stejnou transakci v přepočtu činil 27,29 Kč. V případě amerického Nasdaqu a například nákupu dvou akcií společnosti Microsoft bude poplatek za pokyn činit 8,15 dolaru (shodně pro korunový i eurový účet).

Pokud bych si pro srovnání vypůjčil příklad z Patrie, kde jsme nakoupili akcie ČEZ za 10 000 Kč, pak v případě Degira by stejný nákup z pohledu poplatku vyšel na 31 Kč.

Kompletní přehled poplatků od DEGIRO najdete zde.

XTB

Klienti XTB mohou zvolené akcie nakupovat skrz aplikaci xStation, a to jak online, tak skrz své mobily. V nabídce nalezneme významné evropské a americké akciové burzy, avšak bez exotických destinací. XTB umožňuje obchodování akcií ve dvou formátech, jak fyzické akcie a pákové deriváty na akcie (CFD).

Pokud se zaměříme na fyzické akcie, broker přišel s revoluční nabídkou obchodování fyzických akcií bez transakčních poplatků (komisí). Tato nabídka platí pro všechny fyzické akcie a ETF v rozsahu měsíčního objemu obchodování do 100 000 EUR. Další obchody nad tento práh jsou následně zpoplatněny sazbou 0,2 % s minimálním poplatkem 10 eur, nebo dolarů v závislosti na dané burze. 

Počítadlo měsíčního objemu se každý měsíc resetuje. Broker umožnuje vedení účtu v několika různých měnách včetně amerických dolarů, eur či českých korun. Pro případné měnové převody je poplatek za konverzi ošetřen skrze směnné kurzy daných měn. Do kurzu je poté zakomponován i náklad na konverzi o velikosti 0,5 %. Některé další doplňkové služby jsou zpoplatněné. Například pokud je velikost vašeho portfolia přesáhne 250 000 eur, bude vám účtován tzv. custody fee (poplatek za úschovu cenných papírů) ve výši 0,2 %. Jinak ovšem u XTB žádné další významné poplatky nenajdete - vedení účtu i reálná data jsou zdarma.

X-TRADE BROKERS

Jak by XTB dopadlo při našem nákupu akcií ČEZ na Pražské burze? Vzhledem k výše zmíněné nabídce můžeme říct, že aktuálně konkrétně v tomto případě a při srovnání všech zde uvedených společností nemá konkurenci. Poplatky za transakci totiž budou činit přesně 0 Kč.

Velmi zajímavé je díky nulovým komisím i nakupování zahraničních akcií, kde se vás zejména při menším množství akcií, respektive nižších objemech obchodů (jinými slovy, pokud se měsíčně dokážete vejít do zmíněných 100 000 eur) budou týkat prakticky jen poplatky za konverze. Například za nákup (a následný prodej) jedné akcie společnosti Tesla vám tak aktuálně bude naúčtována pouze konverze měny (pokud nemáte účet vedený v dolarech) ve výši zhruba 1,18 USD (cca 28 Kč).

Tato skutečnost tak aktuálně z XTB dělá velmi zajímavou volbu především pro investory, kteří v rámci své strategie pravidelně každý měsíc investují nižší částky do akcií. Z pohledu jednoho roku se totiž ve vztahu ke konkurenci můžeme bavit o úspoře ve výši nižších tisíců korun. Zdarma jsou rovněž výběry z účtu nad 3000 Kč. Ovšem ve chvíli, kdy by vaše měsíční objemy přesáhly sto tisíc eur, bude srovnání s konkurencí rázem mnohem vyrovnanější.

Kompletní přehled poplatků od XTB najdete zde.

Fio banka

Také Fio banka svým klientům nabízí vše od založení obchodního účtu až po samotné podávání příkazů online, a to skrz internetovou aplikaci e-Broker a mobilní appku Fio Smartbroker.

Pro obchodování akcií na Pražské burze Fio nabízí zvýhodněnou sazbu ve výši 0,35 % z objemu obchodu, přičemž minimální výše poplatku činí 40 Kč a maximální 1190 Kč. Fio navíc na rozdíl od veškeré zde uváděné konkurence nabízí mimo Pražskou burzu i obchodování na RM-Systém, české burze cenných papírů, a to mimo jiné skrz pokyn EasyClick, jež sama banka označuje jako "poplatkově nejvýhodnější způsob, jak obchodovat české akcie v menších a středních objemech". Poplatek zde činí 0,29 % ze zobchodovaného objemu (max. 1190 Kč).

Větší důraz na tuzemský trh je však vykoupen absencí exotičtějších trhů. Mimo hlavní americké burzy a německou Deutsche Börse vám online aplikace (nikoliv mobilní) umožní obchodovat ještě na maďarské burze BÉT.

Pojďme se podívat do zahraničí: Řekněme, že si do portfolia skrz Fio budete chtít pořídit akcie automobilky BMW. Vydáváme se do zahraničí, takže musíme připočítat převod měny, který je u Fia cca ve výši 2,5 % k tržnímu kurzu v neprospěch klienta. Vyjádřeno v USD/EUR vás převod vyjde na zhruba 6 dolarů, respektive 4,8 eura.

X-TRADE BROKERS

K tomu náleží poplatek za obchodování na Deusche Börse AG, jež tvoří 0,15 % z objemu realizovaného objemu, ale minimálně 9,95 eur. To znamená, že pokud byste si chtěli pořídit například jen nižší množství akcií BMW za řekněme 200 eur (3 akcie značky), vyhouply by se poplatky na více než 14 eur (přesně 14,75 euro = komise 9,95 + poplatek za konverzi měny 4,8 eur). V případě nákupu malého množství akcií na amerických burzách bude poplatek velmi podobný, jen v dolarech. Například za 2 akcie Apple vám bude naúčtován poplatek ve výši 13,95 dolaru (komise 7,95 dolaru + poplatek za konverzi měny 6 dolarů).

A co naše akcie ČEZ za 10 000 Kč? S tímto obchodem budete u Fia moci akcie nakoupit na jedné ze dvou zmíněných českých burz. Při nákup přes RM-Systémvám bude naúčtováno asi 28 Kč (přesně 28,33 Kč, avšak pouze při použití EasyClick, bez něj sazba vychází na 40 Kč) a na Pražské burze 50 Kč. Zejména v případě pravidelného měsíčního nakupování menšího množství zahraničních akcií je tak opět na zvážení, zda se transakce při takto vysokých poplatcích vyplatí. Pokud byste zmiňované 3 kusy akcií BMW a 2 kusy akcií Apple chtěli nakupovat za těchto podmínek každý měsíc, ročně se bavíme o cca 170 dolarech/eurech jen na poplatcích, což rozhodně není málo.

Kompletní ceník základních služeb pro investory od Fio banky najdete zde.

eToro

Ani poslední hodnocená společnost v základních parametrech od ostatních zásadně nevybočuje. Klienti eToro mají k dispozici jak mobilní, tak webovou platformu, která jim sice neumožňuje obchodovat na jakékoliv české burze, ale zato nabízí všechny významné evropské burzy, americký NASDAQ i NYSE a také exotické burzy jako Hongkong či Saúdskou Arábii.

eToro na první pohled působí podobně jako XTB. Inzeruje totiž informaci, že od svých klientů neúčtuje žádné komise, a to dokonce pro neomezený počet akcií i neomezený zobchodovaný finanční objem. Na prví pohled se tak zdá, že máme vítěze.

X-TRADE BROKERS

Má to ale háček. Zároveň se totiž na oficiálních stránkách brokera o kousek vedle v sekci "Další poplatky" dočtete, že při vkladu na účet vám bude naúčtován konverzní poplatek ve výši 50 pipů, respektive 150 pipů při vkladu prostřednictvím PayPalu či platební karty. Tento poplatek klient platí pokaždé, když je na účtu zaznamenán pohyb v jiné měně než v americkém dolaru. Pokud si tedy na svůj eToro účet pošlete z české banky peníze, bude vám naúčtováno 50 pipů, což představuje zhruba 0,45 % z celkové posílané částky

X-TRADE BROKERS

Další poměrně citelnou nevýhodou, s kterou se u výše zmíněných společností spíš nesetkáte, jsou poměrně vysoké účtované spready, které se kromě CFD bohužel týkají i akcií a jsou jednou z hlavních věcí, na které si investoři nejen u nás, ale i v zahraničí často ve spojení s touto platformou stěžují.

Jak může takový obchod s příliš vysokým spreadem vypadat? Pokud by nákup akcií proběhl standardně a pouze s nulovou komisí, dostáváme se v celkových nákladech na úroveň XTB. To znamená, že například při nákupu pár kusů akcií Apple bude váš poplatek činit 28 Kč, přičemž spread se bude pohybovat maximálně okolo 1 Kč. V případě eToro však mohou spready při nákupu akcií dosahovat až 10násobku běžných burzovních spreadů, které pocítíte u ostatních (výše zmíněných) společností. Tím se náš nákup rázem prodražuje na nějakých 35 Kč. A to se bavíme o poměrně živém akciovém trhu, jako je Apple. Na méně aktivních trzích či burzách může takový spread velmi snadno dosáhnout místo jednotek několika desítek korun.

Opět - pokud si do potrfolia koupíte 2 akcie Apple a tím pro vás investování skončí, zřejmě žádný citelný rozdíl nepocítíte. Pokud se ale chcete investování do akcií či ETF věnovat pravidelně či dokonce intradenně, je každá koruna ušetřená na poplatcích za obchod důležitá a v ročním součtu se nesčetněkrát znásobí. Další nemilé poplatky na vás rovněž čekají, pokud si ze svého účtu chcete peníze opětovně pravidelně vybírat. Můžete tak činit již od 700 Kč, ale každý výběr má cenovku 5 dolarů, tedy cca 115 Kč.

Kompletní ceník základních poplatků od eToro najdete zde.