Které profese si uplynulých letech nejvíce polepšily?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Bohatství, ilustrační foto
2
Fotogalerie

V České republice průměrná mzda meziročně vzrostla o 7 procent. Český statistický úřad (ČSÚ) zastává názor, že číslo ještě poroste. A to i díky nízké nezaměstnanosti, která vytváří tlak na růst mezd.

Podle průzkumu společnosti Kruk je patrné, že z této situace těží především zaměstnanci z finančního sektoru (41 procent) a uniformované sbory (38 procent). Právě těmto skupinám se platy v uplynulých třech letech zvýšily nejvíce. Na druhé straně lidem zaměstnaným v prodejním sektoru příjmy poklesly. A to o 10 až 30 procent (u 14 procent dotázaných).

Finanční sektor

Právě zde rostly platy nejvíce. 13 procent dotázaných uvedlo, že jim mzdy vzrostly o 30 procent. U účastníků uniformovaných sborů bylo navýšení o něco menší, platy rostly o méně než 30 procent.

„Zvýšení příjmů často vede ke snížení obezřetnosti ohledně dluhů a jejich splácení. Lidé získají pocit, že si mohou dovolit více utrácet a třeba se i více zadlužit. V případě ztráty zaměstnání nebo dlouhodobé nemoci, což jsou nejčastější důvody finančních problémů, jim pak ale mohou chybět prostředky na splácení dluhů i běžný provoz domácnosti. Nejlepší prevencí neschopnosti splácet úvěry v případě nečekaných událostí je průběžné vytváření finanční rezervy alespoň ve výši tříměsíčního platu,“ doplňuje Markéta Kolářová, tisková mluvčí společnosti Kruk.

K čemu chceme vyšší mzdy využít?

Každá profese chce se zvýšenými příjmy naložit po svém. Lidé v dopravě a ve službách by ve více jak třetiny spláceli dluhy. Učitelé by začali více šetřit, rovněž tak bankéři. zaměstnanci z bankovního sektoru a z obchodu ale zvýšený příjem také intenzivněji utrácejí. Zaměstnanci z oboru informačních technologií (36 procent) začnou po zvýšení platu méně plánovat nákupy a utrácejí spontánněji.

Jak je to s platy v Evropě

Z průzkumu vyplynulo, že například v Itálii a Španělsku, kde mají ekonomické problémy, platy klesají hlavně zaměstnancům v oboru služeb, stavebnictví a dopravy. A to dost rapidně. O více než 50 procent. Ve všech oborech se platy zvyšují v Německu a Polsku, u skoro poloviny profesí v Rumunsku.