Letní brigáda: ještě si ji můžete najít

Od 1. prosince 2016 se rozšiřují reklamní restrikce.

Od 1. prosince 2016 se rozšiřují reklamní restrikce. Zdroj: Repro Strategie (Profimedia)

Pokud si ještě chcete najít letní brigádu, klidně můžete. V letošním roce je jich tolik, že to je možné i na poslední chvíli. 

Brigádnických nabídek je stále více než poptávek. Příchod léta totiž žádné výraznější výkyvy na pracovním trhu nezpůsobil. Největší možnost najít si letní brigádu máte v oboru gastronomie nebo hotelnictví. Potvrdila to data inzertního webu a novin Annonce.

Recepční a číšník

Studenti si nejčastěji mohou najít brigádu jako recepční nebo číšník či servírka. Neznamená to ale, že by brigády byly pouze pro studenty. Uplatnit se mohou všechny věkové kategorie.

„Hlavně mladé brigádníky by mohlo zajímat, že pozice číšník/servírka a recepční představují dobře dostupnou příležitost letního přivýdělku. Naopak starší lidé, zejména dámy, zase často využívají velkého množství nabídek na pozici uklízečky. Na tato místa se navíc kromě vybraných špičkových podniků nebo firem nepožaduje žádné zvláštní vzdělání a nabídka absolutně převyšuje poptávku,“ uvádí Lenka Černá, výkonná ředitelka Annonce.

Nabídka převyšuje poptávku

Nabídek brigád je více než brigádníků. „Poměr nabídky brigádnických míst a poptávky po nich se ale oproti loňsku propadl z 2,7 : 1 na 1,3 : 1 v červnu 2017,“ dodává Černá. Příznivá situace panuje i u plných a částečných úvazků. Z celkového počtu inzerátů se jich k úvazkům vztahuje téměř 9krát více než k brigádám. Zájem je hlavně o některé profese.

„Zaměstnavatelé hledají například pomocníky v oblasti těžby a stavebnictví či ve výrobě, uklízeče, pomocné pracovníky v dopravě a skladování, v zemědělství, lesnictví, obsluhu pojízdných zařízení, řemeslníky a kvalifikované pracovníky ve stavební výrobě, řidiče nákladních automobilů, montážní dělníky, slévače nebo svářeče,“ uzavírá Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce České republiky.