Nezaměstnanost v dubnu klesla na 4,2 procenta, pomáhají vládní programy

Úřad práce Ostrava

Úřad práce Ostrava Zdroj: ČTK/Fotobanka ČTK/Ramík Drahoslav

Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
5
Fotogalerie

Podíl nezaměstnaných v Česku v dubnu klesl z březnových 4,2 procenta na 4,1 procenta. Nezaměstnanost je tak nejnižší od loňského prosince. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil úřad práce. Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu klesl proti březnu téměř o 9000 na 297 876, zatímco počet volných míst stoupl o 4500 na 343 407. Množství míst vzrostlo i ve srovnání s loňským dubnem, a to o více než 10 000. Nezaměstnaných meziročně skoro 44 000 přibylo.

Data podle analytiků ukazují, že situace na trhu práce zůstává příznivá. Důvodem je především vládní podpora zaměstnanosti, což potvrdila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Pokles nezaměstnanosti byl ve srovnání s předchozími roky znatelně menší, upozornili ekonomové.

"S příchodem jarního období došlo k rozjezdu sezonních prací," uvedl k meziměsíčnímu poklesu nezaměstnanosti generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon. Zaměstnavatelé podle něj hledají mimo jiné nové zaměstnance ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, zahradnictví, těžbě, ale také v logistice či e-shopech.

Nezaměstnanost meziměsíčně klesla ve všech krajích kromě Ústeckého, kde stagnovala. Právě v Ústeckém kraji a také v Karlovarském je nyní podíl nezaměstnaných nejvyšší z celého Česka, a to shodně šest procent. Nejnižší je naopak nadále nezaměstnanost v Pardubickém kraji, kde v dubnu klesla na 2,8 procenta.

Mezi okresy byla v dubnu nezaměstnanost nejnižší na Pelhřimovsku a Rychnovsku s 1,9 procenta. Nejvyšší zůstává dlouhodobě na Karvinsku, kde dosáhla v dubnu 9,3 procenta. Nejméně uchazečů na jedno pracovní místo je v okresech Tachov a Praha-východ, a to 0,1.

"Český trh práce evidentně nadále prochází pandemií bez větší viditelné újmy. Dubnový pokles nezaměstnanosti byl přesto znatelně slabší, než bývá v této roční době obvyklé," uvedl analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Kromě pokračujících vládních programů na podporu zaměstnanosti lze příznivý vývoj na trhu práce přičíst i kondici, ve které pracovní trh do pandemie vstupoval, odolnosti českého průmyslu, ale i odlivu zahraničních pracovníků.