Nové byty v Praze na konci října zdražily o sedm procent

Realitní makléř

Realitní makléř Zdroj: profimedia.cz

Průměrná nabídková cena volných nových bytů v Praze na konci října meziročně vzrostla o sedm procent na 118.200 korun za metr čtvereční. Tempo růstu cen zůstává poslední rok a půl zhruba stejné. Od roku 2014 novostavby zdražily o 81 procent. Počet volných dostupných bytů v nabídce developerů meziročně stoupl o 2,6 procenta na 5677. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Deloitte.

Jako příčiny výrazného zdražování analytici uvádějí pomalé povolování staveb, rostoucí ceny pozemků, stavebních prací a materiálů. Dále zmiňují vysoké daňové zatížení.

Nové projekty přinesly v září a říjnu na pražský trh do přímé nabídky developerů 866 bytů, meziročně zhruba o pětinu méně. Nových projektů bylo stejně jako před rokem 17.

Nejdražším pražským obvodem zůstává Praha 1 s průměrnou cenou 206.700 korun za metr čtvereční bytové plochy. Nejlevnější je Praha 9 s průměrem 104.000 korun. Meziročně ceny nejvíce vzrostly v Praze 8 (o 16 procent) a v Praze 2 (o 12 procent). Naopak v Praze 3 ceny o 0,6 procenta klesly.

V porovnání se stavem na konci srpna ceny nových bytů v hlavním městě vzrostly o 0,9 procenta. Byty zdražily ve všech městských částech, tempo růstu cen ovšem nikde nepřekročilo dvě procenta.

Více než dvě pětiny bytů v nabídce developerů patřily do kategorie 2+KK. Následovaly byty 3+KK se zhruba čtvrtinovým podílem. Více než pětina připadala na jednopokojové a desetina na čtyřpokojové byty.

V září a říjnu developeři v Praze prodali 1314 nových bytů, meziročně o 14,5 procenta více. Nejvíce patřilo společnosti Finep (344), následují Central Group (141), YIT (90), Sekyra Group (86) a Codeco (74).

"Největším překvapením vývoje pražského rezidenčního trhu byl nárůst poptávky. Poptávka se v analyzovaném období zvýšila a předešlé prázdninové měsíce překonala zhruba o tři pětiny. Na její zvýšení měly vliv především investiční nákupy a to, že se objevily nové projekty s poměrně velkým prodejem uskutečněným ještě před uvedením projektů na trh," uvedl Petr Hána z oddělení nemovitostí Deloitte.