Od nového roku se zvedne pevná část důchodu o 570 korun

Projekt Plníme přání seniorům

Projekt Plníme přání seniorům Zdroj: Anna Vackova

Projekt Plníme přání seniorům
Projekt Plníme přání seniorům
3
Fotogalerie

Od ledna příštího roku se mohou důchodci těšit na 570 korun navíc. Částka je pro všechny pobírající penzi stejná. Pokud ale započteme zásluhovou část odrážející odpracované roky, většinou je to ještě více. V průměru by to podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové mělo být 900 korun. Bude záviset na tom, jak vysoký má konkrétní osoba důchod.

V srpnu byla Poslaneckou sněmovnou schválena a prezidentem podepsána důchodová reforma. V ní je uvedeno i to, že každý důchodce starší 85 let, dostane ke svému důchodu tisíc korun navíc. Jde asi o 200 tisíc seniorů. Díky těmto změnám bude v příštím roce státní rozpočet zkrácen o 37,8 miliardy korun.

Další změnou, ke které díky novele dojde je to, že pevná část důchodu bude odpovídat deseti procentům průměrné mzdy. Momentálně je to devět procent. Tím se ale zmenší díl zásluhové části. Bude to mít za následek to, že si polepší lidé s menší penzí, ale těm ostatním porostou důchody pomaleji, než tomu bylo doteď. To by se ale mělo projevit až později, ne v roce 2019.

V březnu letošního roku bylo Českou správou sociálního zabezpečení vyplaceno 2,4 milionu starobních, 423 400 invalidních a 68 200 pozůstalostních penzí. Nějaký typ důchodu tak pobíralo 2,9 milionu lidí. V tomto měsíci byla průměrná výše starobního důchodu 12 347 korun.