Plusy a mínusy krátkodobých pronájmů

logo Airbnb

logo Airbnb Zdroj: Profimedia

Ubytování přes Airbnb může mít mnoho podob
Aplikace Airbnb
Restaurace Sluneční terasa T-Anker
Pivnice U Sadu je žižkovská pivnice se zahrádkou a nekuřáckou částí.
studenti
13
Fotogalerie

Než sáhnete po první poptávce z inzertního webu, zvažte možnosti. Krátkodobé pronájmy mohou slušně vydělat, ale pozor na rizika.

Hitem posledních let je Airbnb a další online platformy, které zprostředkovávají ubytování ve vybavených domech či bytech pro krátkodobé návštěvy. Podle odhadu magistrátu se v centru Prahy přes Airbnb pronajímá dokonce každý pátý byt. Kromě poplatku pro platformu musejí pronajímatelé odvádět jen rekreační poplatek městu. Podle připravované novely se má ovšem jeho sazba zvýšit.

Přestože je zatím pronájem bytu přes Airbnb poměrně jednoduchý a nenákladný, radí odborníci nepodceňovat nastavení ceny nájmu, respektive nevyčíslit ho příliš nízko. A to ani v případě, že majitel byt získal například jako nečekané dědictví a krátkodobý pronájem je pro něj spíš dočasné využití příležitosti než způsob obživy. "Pokud se cena pronájmu nebude výrazně lišit od ubytovacích zařízení, může přitahovat problematické hosty,“ upozorňuje Roman Outrata z finanční skupiny Ramfin.

S nevhodnými nájemníky podle něj majitel riskuje nejen poškození vybavení bytu, ale i nepřátelské vztahy s ostatními obyvateli domu. Většinou přitom stačí vhodnou investicí zařídit byt pro pár, dva páry či čtyřčlennou skupinu s přistýlkou a příjem se vyrovná platbě od nízkorozpočtové skupiny.

Nájemníci od září do června

Jako každý srpen se internetové inzertní stránky a fóra plní inzeráty na studentské bydlení. Pro vlastníky nemovitostí v univerzitních městech jsou studenti logickou možností výdělku. Smlouva se podle něj většinou uzavírá na celý akademický rok. Nájemníci tak k bydlení získají jiný vztah než k víkendové ubytovně a na vybavení dávají větší pozor. Častou praktikou je také vyžadovat vratnou kauci, většinou ve výši jednoho měsíčního nájmu, která může posloužit pro opravy případných škod.

U sdílených pokojů se cena za lůžko často neliší od kolejního ubytování a studenti tudíž preferují právě privátní bydlení. Důvodem bývá lokalita, lepší možnost výběru spolubydlících a v neposlední řadě též často větší volnost než nabízejí studentské koleje. Jak již bylo naznačeno, nároky studujících nájemníků na vybavení jsou často nižší než u dovolenkářů.

Nutností je postel a lednice, vhodná je i mikrovlnná trouba, šatní skříň a psací stolek. Poptávaná bývá rovněž pračka a alespoň částečně vybavená kuchyňka. Specifickým požadavkem studentů je pak možnost WI-FI připojení. Ten ale s rozšířením mobilního internetu postupně odpadá.

Koláče bez práce

Pro vlastníky, kteří z časových či jiných důvodů nemají na organizaci pronájmu čas, ale přesto by chtěli svůj byt nechat vydělávat, existuje možnost využití externí služby. Tyto firmy se podle něj mohou postarat nejen o základní údržbu a vyřízení nájemní smlouvy, ale často rovněž samy klienty shánějí a vyřídí také finanční, právní a daňové záležitosti.

V poslední době se služby těchto firem rozšiřují a kromě základní údržby a udržování pořádku v době, kdy je byt prázdný, nabízejí též návrh vybavení prostoru a následnou realizaci.