Poptávka po starých domech stoupá, důvodem jsou pozemky

Ulice Křenová, Brno

Ulice Křenová, Brno Zdroj: Aleš Pospíšil

„Vyčištěný“ pozemek určený k zástavbě
Letňany
Pěti hektarový brownfield mezi Vltavou a kolejemi Nádraží Holešovice se stane místem velkého bytového a kancelářského projektu realitního byznysmena Milana Janků a jeho společnosti Geone.
dům a vnitroblok na Václavském náměstí 33
Dům v Hong Kongu s rekordní cenou
12
Fotogalerie

Zájem o koupi zchátralých budov roste, stojí totiž na pozemcích, které dnes mají „cenu zlata“.

Pořídit dnes dům v pražské Zbraslavi či Kolodějích za cenu okolo 6 milionů korun, je při dnešních vyšponovaných cenách hodně drahý špás, přesto takové nemovitosti mezi inzeráty najdeme, jedná se totiž o stavby vhodné už jen ke strhnutí. Kupující tak de facto platí za hodnotu lukrativního pozemku.

K té musí kupující samozřejmě připočítat náklady na demolici. I tak ale poptávka po těchto nemovitostech stoupá. Důvodem je nedostatek pozemků vhodných ke stavbě rodinného domu mimo satelitní lokace hlavního města.

Tento trend se projevuje i v druhém největším městě, což potvrzuje Jarmila Odehnalová z brněnské pobočky společnosti M&M Reality: „Volných zasíťovaných pozemků je v Brně jako šafránu. Stále větší část klientů proto přistupuje ke koupi starého domu ve špatné stavu, který strhnou a na jeho půdorysu postaví nový.“

Zchátralých a opuštěných domů jsou v česku tisíce – většina objektů chátrá, protože jejich majitelé nemají peníze na to, se o ně starat. Často bývají i zadlužení, čelí exekucím. Tyto situace není vůbec snadné vyřešit. Když se najde kupec, bývá administrativně i časově náročné všechny dluhy vyplatit.

Ideální počet majitelů nemovitosti je lichý, a tři už jsou moc. Typicky totiž chátrají nemovitosti s více majiteli, kteří se nedokážou dohodnout. Zde se často jedná o domy, které dohromady zdědí několik rodinných příslušníků.

Zajímavé ceny jsou v dražbách

Co se cen týče, ty u starších rodinných domů vzrostly meziročně o osm procent na 29 529 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha, nejlevnější Ústecký kraj. Vyplývá to z údajů nemovitostního serveru Bezrealitky.cz.

Alternativní možností koupě je pak dražba. „Dražby skutečně nabízejí šanci nabytí nemovitosti za výhodnější cenu. Vždy je ale nutné zkontrolovat si, o jakou dražbu se jedná, kterým právním předpisem se řídí. Seznámit se, pokud je to možné, s draženou nemovitou věcí, prostudovat dražební vyhlášku, list vlastnictví nemovitosti a pochopitelně znalecký posudek. Pro laika nemusí být takový nákup snadný a je dobré poradit se s odborníkem,“ upozorňuje Lukáš Štrajt, vedoucí právního oddělení společnosti M&M Reality.

Komplikované bývají i prodeje chátrajících objektů „běžnou“ formou. Velkým problémem bývají zmíněné dluhy majitele a s nimi spojené exekuce. Dále je pro kupující stranu problematická otázka financování – banky na takové nemovitosti nechtějí poskytovat hypotéky.

Pozemek, na němž se nachází ruina, může mít ale i jednu velkou výhodu. Nový majitel totiž nemusí komplikovaně vyřizovat stavební povolení, protože zkrátka nahlásí pouze rekonstrukci. To ale platí jen v případech, že příprava na tuto rekonstrukci, tedy úklidové až demoliční práce, nepředstavuje velkou investici.