Pozor na rejstříkové šmejdy, vyzývají k úhradě poplatku za nic

Výzva k úhradě

Výzva k úhradě Zdroj: CNC Center s.r.o.

.
.
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Podvodníci opět prověřili pozornost firem, důvěryhodně působící výzvou požadovali 1 000 korun za evidenci v rejstříku.

V souvislosti s pandemií koronaviru (odesílání datových zpráv do datových schránek bylo zdarma) se objevili tzv. šmejdi, kteří oprášili starý trik, který provedli novým způsobem. Jedná se o výzvu obsahem i formátem připomínající výzvu správních orgánů (inspiraci zjevně načerpali u finančního úřadu), kterou požadují úhradu určité částky za vedení v evidenci (právnických osob).

Tato aktivita je však podvodná, jelikož přístup do obchodního rejstříku je bezplatný a žádný poplatek tohoto druhu ze zákona nevyplývá - neexistuje žádný veřejný rejstřík ekonomických subjektů, který by si za zápis v něm, měl právo účtovat poplatky.

Na podvodníky snažící se vylákat od firem peníze upozornil i Český statistický úřad (ČSÚ): „Prosíme uživatele, aby na tyto podvodné e-maily či zprávy v datových schránkách nereagovali. V případě pochybností prosím kontaktujte informační servis Českého statistického úřadu, ať již telefonicky či e-mailem,“ upozorňuje mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

Obdobnými případy se od roku 2010 zabýval ČSÚ již několikrát a tématu se rovněž vícekrát věnovala i celostátní média. „Firmy a drobné podnikatele bychom chtěli opětovně upozornit, aby pečlivě sledovali informaci, kdo, co a za kolik jim v zaslaných dopisech vlastně nabízí,“ připomíná Cieslar.