Služebním autem na dovolenou? Ano, ale jen se souhlasem

Cesta do Chorvatska 2021

Cesta do Chorvatska 2021 Zdroj: Svět motorů/Linda Šprinclová

V případě, že zaměstnanec vyrazí na dovolenou se zapůjčeným služebním automobilem, tak je nutné, aby si opatřil od zaměstnavatele potvrzení o užívání služebního vozu.

„Toto potvrzení musí obsahovat identifikační údaje, jak zaměstnance, tak i zaměstnavatele, identifikaci automobilu a v neposlední řadě, také sdělení majitele vozidla, tedy zaměstnavatele, že se zapůjčením jeho vozidla souhlasí. Navíc před cestou se výrazně doporučuje, zda auto splňuje veškeré zákonné podmínky, tedy zda je zákonně pojištěno nebo zda se v autě nachází veškeré doplňky nutné pro tzv. povinou výbavu. Dále se také doporučuje před vyražením na dovolenou služebním automobilem si pořídit kvalitní cestovní pojištění, a to nejlépe s připojištěním a asistenční služnou pro případ poruchy nebo nehody,“ popisuje Michal Jelínek, partner V4 Group.

V případě možnosti soukromého využití služebního vozidla je nutno navýšit základ daně pro výpočet zálohy na daň z příjmů, a taktéž vyměřovací základ pro výpočet pojistného na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení. Základ daně, resp. vyměřovací základ je nutno navýšit o 1 procento ze vstupní ceny zapůjčeného automobilu.