Stravenky nás neberou. Chceme příspěvky na bydlení a 13. platy

Stravenky

Stravenky

Stravenky
2
Fotogalerie

Není benefit jako benefit. Tradiční benefity už pro nás nejsou zajímavé, například stravenky považujeme za standard, chceme něco extra. Nízká nezaměstnanost nám zvedá sebevědomí a my si začínáme jít mimo jiné i za lepšími benefity. Podle personální agentury Grafton Recruitment letos vede 13. plat, příspěvky na bydlení, služební vůz i pro soukromé účely a zájem máme i o osobního kouče.

„I když hlavním tématem nadále zůstává finanční ohodnocení, zaměstnavatelé se musí snažit najít vhodné nástroje, jak motivovat kandidáty, aby přijali jejich pracovní nabídku a zachovali jim loajalitu. Jak je vidět na výsledcích průzkumu, dříve běžné benefity již zaměstnance nezajímají. Stravenky anebo mobilní telefon i pro soukromé účely považují za samozřejmost a jejich zájem opadá i v případě vánočních večírků a dárků od zaměstnavatele, příspěvků na kulturní a sportovní aktivity, teambuildingů či dokonce občerstvení na pracovišti. Jde přitom o benefity, které nabízí většina firem,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment.

Na situaci by měli zareagovat zaměstnavatelé a svou nabídku benefitů přehodnotit. Už jenom z toho důvodu, že se stále více do popředí na trhu práce dere generace tzv. mileniálů, a ta má jiné požadavky a preference. Jde jim o osobní rozvoj, vzdělání, flexibilitu a vyváženost pracovního a soukromého života.

V loňském roce první příčku nej benefitů obsadilo jazykové vzdělání, v letošním roce je to třináctý plat a příspěvek na bydlení. Podle Grafton Recruitment to může být ovlivněno tím, že se neustále zvyšují ceny nájmů a dále faktem, že se čím dál častěji musíme stěhovat za prací. „Zejména zaměstnavatelé z Prahy a středních Čech stále častěji hledají lidi i mimo Středočeský kraj, protože zdejší nezaměstnanost je skutečně velmi nízká,“ komentuje Jitka Součková.

V jaké hodnotě firmy benefity rozdávají?

Více než polovina dotázaných dostává benefity v hodnotě 1 499 korun. To je o 500 korun méně než v loňském roce. Méně chtějí ale i zaměstnanci. Zatímco v roce 2016 by si přáli benefity ve výši 4 499, v letošním roce to je 3 999 korun. Rozdíl mezi realitou a očekáváním ovšem stále u nadpoloviční většiny zaměstnanců činí okolo 2 500 korun.

10 nejžádanějších benefitů

  • 13. plat/14. plat/ pravidelné bonusy
  • Příspěvek na bydlení
  • Služební vůz i k soukromým účelům
  • Home office - práce z domova
  • Placená krátkodobá nemoc, sick days
  • Placená dovolená nad rámec zákona
  • Příspěvek na dopravu
  • Osobní kouč
  • Jazykové vzdělávání
  • Pružná pracovní doba