Uzavřené provozovny dostanou 400 korun za pracovníka a den

..

.. Zdroj: Pixabay

Bankovky
2
Fotogalerie

Všechny provozovny uzavřené kvůli epidemii nového koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Schválila to dnes vláda, uvedl na twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vláda tak rozšířila dříve schválený program COVID gastro určený pro stravovací zařízení s alokací 2,5 miliardy korun. Tato suma podle materiálů, které má ČTK k dispozici, zůstává. V případě jejího vyčerpání bude kabinet jednat o způsobu dalšího financování programu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) předpokládá, že na program bude třeba šest miliard korun. Podle Havlíčka by o dotaci mohlo projevit zájem mezi 80 000 až 130 000 podnikatelů. Nejpozději 15. ledna bude podle něj hotová výzva k programu a bude spuštěn příjem žádostí, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. MPO musí pro program zajistit notifikaci Evropské komise.

Na dotaci budou mít nárok podnikatelé, kterým byl omezen nebo zakázán prodej zboží či služeb alespoň v části období od 14. října loňského roku do letošního 10. ledna. Období může být podle vládních materiálů prodlouženo v návaznosti na vývoj pandemické situace. Podle Havlíčka je období do 10. ledna stanoveno jako první výzva, v případě potřeby budou následovat další.

Dotace 400 korun na den bude na zaměstnance v hlavním pracovním poměru. V případě částečného úvazku se budou tyto sčítat, řekl Havlíček novinářům po jednání vlády. Příspěvek bude možné získat i na spolupracující osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Do výpočtu se nezahrnují zaměstnanci v odvětvích, která byla podpořena v programech COVID kultura, COVID ubytování a COVID sport. Prostředky bude podle Havlíčka možné využít na další fixní náklady, jako je například splácení leasingů.

Iniciativa za zachování provozu restaurací Chcípl PES chce na jednání s Havlíčkem, ke kterému byla přizvána, navrhnout zrušení všech kompenzačních balíčků a požadovat 70 procent tržeb z minulého období. Ani schválená dotace podle iniciativy nepokrývá všechny podnikatele. Z náhrady 70 procent tržeb by se podle ní měly odečíst tržby z polozavřeného provozu a také všechny peníze, které už podnikatelé od státu získali.

"Budeme požadovat zrušení restriktivních podmínek typu bezdlužnost státu atd. Nechť si tento dluh stát odečte od poskytnuté pomoci," uvedla iniciativa. Náhrada by se podle ní měla týkat i firem, které nepřežily vládní protiepidemická opatření. Pro společnosti, které zahájily své podnikání v posledním roce, bude iniciativa požadovat samostatný program na pokrytí nákladů a tržeb ve výši minimální mzdy.

Havlíček upozornil, že pro podání žádosti o dnes schválenou dotaci bude nutná elektronická identifikace, kterou by si podnikatelé měli tedy zajistit. Tým, který bude žádosti zpracovávat byl podle něj posílen o 100 lidí, které si resort "vypůjčil" například ze státních agentur.

Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií koronaviru a souvisejícími vládními opatřeními mohou podle Havlíčka čerpat také plné náhrady mezd, odvodů, nájmu za čtvrtý kvartál loňského roku, případně i kompenzační bonus pro OSVČ.

V České republice nyní platí kvůli koronaviru nejpřísnější pátý stupeň protiepidemického systému (PES). Restaurace mohou občerstvení prodávat jen přes výdejní okna. Je zakázán maloobchodní prodej s výjimkami, které mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo galanterie. Fungovat nesmí většina služeb, zavřena jsou fitness centra, posilovny, bazény či sauny. Hotely mohou hosty ubytovávat jen za služebním účelem